Mejla

Frida Boisen

Ni män, sluta våldta oss!

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

OBS! Bilden är arrangerad.
OBS! Bilden är arrangerad.

KOLUMNISTER

Metoo kom, metoo försvann. Ni män glömmer fort. I fjol utsattes mer än en halv miljon svenskar för sexualbrott. Varje dygn polisanmäldes 23 våldtäkter. Påtvingade fingrar, tungor, kukar, på och i din kropp. Nästan en våldtäkt varje timme.

Nya siffror från Brå visar att polisanmälda våldtäkter mot kvinnor ökade med 10 procent under 2019.

Kvinnohatet måste få ett stopp. Ni män, sluta våldta oss nu!

Alla som varit med om ett sexuellt övergrepp vet. Att fingrar, tungor, kukar, som tvingas på dig ofta blir kvar för alltid. I minnet. För evigt. Så svårt att få bort. Det objudna, påtvingade, äckliga. En tunga som pressar sig in i din mun, fingrar som söker sig in i din kropp. Att behöva skrika NEJ NEJ NEJ! Om man ens hittar kraften att skrika. Livrädd, chockad, ensam, utsatt.

Varför ska så många, framför allt barn och kvinnor, ha erfarenheter av detta? 

För vi är många. 

Alldeles för många. 

 

482 000 personer mellan 16-84 år sa i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) förra året att de under 2018 utsatts för sexualbrott. Lägg därtill alla barn som drabbas av grooming, dickpics, filmer på kukar barnen aldrig bett om, och erfarenheter av sexuella övergrepp rent fysiskt, och siffran exploderar ytterligare.

Det är för jävligt.

Vissa grupper, som barn, är mer utsatta än andra. Var tredje 20-årig tjej har senaste året blivit offer för ett sexbrott. I Brottsförebyggande rådets rapport 2019:5 finns flera vittnesmål om återkommande övergrepp.

 

När Brå i veckan släppte nya siffror för 2019 reser sig en ny vidrig rekordstapel av kvinnohat: 7840 våldtäkter. En ny polisanmäld våldtäkt varje timme i vårt land. Mörkertalet: stort.

Så många förövare som varje kväll, varje timme, skiter i allt vad omtanke och respekt heter.

Men betyder de polisanmälda våldtäkternas dramatiska ökning de senaste 15 åren en faktisk ökning av brotten? Eller är det en konsekvens av skärpt lagstiftning och ökad anmälningsbenägenhet?

Brås rapport 2019:5 visar tvärtemot en minskad benägenhet att anmäla våldtäkter sedan 2012 (men en ökad benägenhet att anmäla sexuella ofredanden).

Många offer orkar inte återuppleva våldtäkten i en rättegång, tycker inte det är värt lidandet. För bara 5 av 100 anmälda våldtäkter leder till fällande dom.

 

Lite ljus i dessa helveten av övergrepp, är att vi i Sverige skärpt lagstiftningen. 

Det är rimligtvis också delvis varför Sverige i internationell statistik är världens femte farligaste land i världen, när man ser på flest antal polisanmälda våldtäkter per invånare. Det behöver inte på något sätt betyda att flest våldtäkter sker här. Eftersom definitionen av våldtäkt och lagstiftningen är så olika i olika länder, och att våldtäkter i vissa länder anmäls i oerhört låg utsträckning, inte minst på grund av skam, skuld och risk för fruktansvärda konsekvenser för de brottsoffer som anmäler i form av social utstötthet och inte minst, ekonomiska konsekvenser.

Ett annan ljusglimt; polisens initiativ Gryning för att stoppa våld i hemmet, vilket är den vanligaste brottsplatsen för våldtäkt. För det är här, eller i annan privatbostad, som 86 procent av alla våldtäkter sker (år 2017, enligt Brå). Det är också våldtäkterna inomhus som ökar dramatiskt de senaste åren, inte överfallsvåldtäkterna, som ligger på en stadig, eller något vikande, likväl otäck, nivå.

 

Varje sexualbrott är ett sexualbrott för mycket.

Så hur får vi män att sluta hata kvinnor? 

För mer än 95 procent av våldtäktsoffren är kvinnor, medan nio av tio gärningspersoner vid sexualbrott enligt NTU är män (inte alla män, men för många).

Vi behöver hopp. 

Jag vill tro att nästkommande generationer pojkar och män är vettigare.

 

Men i Brås rapport 2019:5 ser jag en oroande trend: De senaste åren syns en ökning av misstänkta i åldern 29 år eller yngre, för såväl sexuellt ofredande som våldtäkt.

Vad fan? Jag som trodde på er.

Kriget mot kvinnorna fortsätter.

 

Av: 

Frida Boisen

Publisert:

LÄS VIDARE

BOISEN: Vi som känt slagen som barn glömmer dem aldrig

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualbrott

Metoo

Brå, Brottsförebyggande rådet

Sexuella övergrepp

Våldtäkt