Oisín Cantwell

Väntat att utpekade terrorledaren frias

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den utpekade terrorledaren försökte sälja kemikalier som enligt åklagaren skulle användas till en bomb.

Det är en av anledningarna till att han i dag friades av hovrätten.

Det efter Drottninggatan mest uppmärksammade terrormålet de senaste åren – upphetsade rubriker om beslag av över ett halvt ton kemikalier i ett förråd i Strömsund, namn- och bildpubliceringar i etablerade medier på misstänkta, spaltmeter om påstådda planer om kommande terrordåd i Stockholm – nådde i dag sin straffrättsliga slutpunkt.

Mannen som av Solna tingsrätt dömdes till sju års fängelse för förberedelse till terrorbrott frias av Svea hovrätt.

Domen är på intet sätt sensationell. Beskedet för några veckor sedan om att domstolen beslutat att släppa honom ur häkte var en indikation så god som någon om hur det skulle gå.

Hovrätten har gått igenom åklagarens gärningsbeskrivning och indicier och konstaterar att en hel del tyder på att mannen sympatiserar med IS.

Men sedan gör domarna ett viktigt påpekande. Att det finns en tydlig koppling mellan åtalad och terrororganisationen innebär inte att det går att sänka bevisribban för förberedelse till terrordåd.

Detta må låta självklart, men Solna tingsrätt var av en annan åsikt.

Såväl åklagaren Per Lindqvist som försvarsadvokat Thomas Olsson har gjort ett stort nummer av de dryga 500 kilon kemikalier som 46-åringen köpte av ett konkurslager för en struntsumma på en nätauktion.

Syftet var att tillverka en bomb, hävdade åklagaren. Dumheter, kontrade advokaten och kallade in vittnen. Den åtalade försökte ju sälja kemikalier till Strömsunds kommun. Han var bara intresserad av att köpa den färg som fanns med i partiet.

Tingsrätten fann mannens förklaring bevisad, men fällde honom ändå. ”Även om en person utåt sett ger sken av att ha en avsikt, kan personen i själva verket ha en helt annan avsikt”.

Hovrätten ser annorlunda på saken. Visst kan åklagaren ha rätt i den åtalade försökte sig på tricks för att mörka de egentliga avsikterna. Och naturligtvis kunde mängden kemikalier vara så stor att han kunde sälja en del och ändå ha möjlighet att sprida död och förintelse.

Men: ”Allt detta är emellertid hypoteser som inte kan läggas till grund för en fällande dom”.

Nog är det hela en smula skumt. ”Anskaffandet och förvaringen av alla dessa föremål kan framstå som märklig och leda till misstanke om förberedelse till brott”, skriver hovrätten.

Varken kemikalier, innehav av kommunikationsutrustning eller chattar där IS lovordas är emellertid tillräcklig bevisning.

Eftersom två av de tre män som åtalades för förberedelse till terrorbrott friades redan i tingsrätten innebär dagens dom att ingen fälls för att ha varit på väg att tillverka och spränga en bomb i Stockholm.

Men utgången är inget fiasko för Säpo. Myndighetens primära uppdrag i sammanhanget är att förhindra terrordåd. Om misstänkta döms eller ej är av underordnad betydelse.

Dessutom är förberedelsebrott svåra att bevisa. Åklagaren behövde inte lägga energi på att övertyga rätten om att lastbilsfärden nerför Drottninggatan verkligen inträffade. Detta ärende är av ett helt annat slag.

Det bör också påpekas att såväl tingsrätt som hovrätt även ledde till ett antal fällande domar.

Förvisso för terrorfinansiering, som straffrättsligt är småpotatis i sammanhanget med påföljder som räknas i månader snarare än år, men icke desto mindre bevis för att det har funnits mer än sympatier för islamistisk terrorism i fallet.

Med detta sagt tror jag att Säpochefen Klas Friberg kommer att hålla en låg profil efter dagens dom.

Han slog redan i december förra året segervisst fast att ett terrordåd hade förhindrats då han intervjuades om fallet.

Det är inte svårt att hitta uttalanden som har åldrats bättre.

Publisert:

LÄS VIDARE