Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Demokraterna kan falla på eget grepp

Det är inte alls säkert att demokraterna tjänar på att ställa president Donald Trump inför riksrätt.

Tvärtom kan processen mycket väl gynna Trump.

Men demokraterna har inte mycket till val.

Det amerikanska politiska systemet bygger på maktdelning. Det är en ständig dragkamp mellan presidenten och kongressen med Högsta domstolen som tredje och oftast sista instans.

Enligt grundlagen har kongressen till uppgift att övervaka presidenten så att denne inte missbrukar sin makt eller försöker roffa åt sig mer makt än konstitutionen ger honom. Det är ett uppdrag man inte kan smita ifrån.

När därför president Trump själv offentliggjorde anteckningar från ett telefonsamtal med Ukrainas president där det tydligt framgår att han ber denne om en personlig tjänst riktad mot sin främste politiske rival samtidigt som han håller inne ett omfattande militärt stöd som påtryckning så är det givet att alla varningsklockor börjar ringa.

De förhör som hållits med olika vittnen inom utrikesförvaltningen har tydligt tecknat bilden av att Trump krävde att Ukraina skulle inleda en korruptionsutredning mot Joe Biden, demokraternas ledande kandidat inför presidentvalet nästa år, för att få den militära hjälp som en enig kongress beslutat att ge Ukraina. Ett stöd som var i USA:s intresse så att Ukraina kunde stå upp mot Ryssland.

I vågskålen ligger också att Trump vägrat samarbeta med riksrättsutredningen och därmed hindrat kongressen i sin lagstadgade, granskande roll.

Maktmissbruk

Att blunda för ett sådant flagrant maktmissburk hade varit förödande för demokraternas trovärdighet. Därför hade partiet inte mycket annat val än att inleda en riksrättsprocess. Detta trots att partiledningen personifierad av talman Nancy Pelosi länge stod emot kraven att ställa Trump inför riksrätt av andra orsaker.

Nancy Pelosi.

Pelosi inser den risk det innebär för demokraterna att försöka avsätta Trump när de i praktiken saknar verktygen att göra det eftersom republikanerna har majoritet i senaten, den instans som ska döma Trump.

Men det vore också förödande för den amerikanska demokratin på sikt om en president kan agera som Trump gjort i bland annat Ukraina-fallet utan att någon försöker stoppa honom.

Tänk er exempelvis hur USA kunde ha utvecklats om Richard Nixon hade kommit undan med att med beordra inbrott och andra illegala metoder i sina försöka att skada politiska motståndare. Nu slog systemet till bromsarna och Nixon valde att avgå hellre än att ställas inför riksrätt. Tack vare att även republikanerna insåg att Nixon gått för långt.

Riksrätt är i grund och botten ett politiskt verktyg

I dagens politiska läge är polariseringen så hård att inte en enda republikansk kongressman meddelat att de tänker rösta för riksrätt när representanthuset i dag tar ställning i frågan. Däremot tänker flera demokratiska kongressmän rösta mot riksrätt av rädsla för att annars bli avsatta i nästa val av arga Trumpväljare.

Historiskt åtal

Men föreställ dig att situationen varit den omvända. Att en demokratisk president anklagats för det som Trump nu ska åtalas för. Är det någon som tror att inte republikanerna i ett sådant läge mangrant hade röstat för att åtala presidenten?

Riksrätt är i grund och botten ett politiskt verktyg. Det finns alltid en risk att politisk partiskhet spelar en stor roll. Och ingen kan förneka att inte många demokrater haft som mål att åtala Trump sedan dagen han blev vald.

Samtidigt är åtalet mot Trump historiskt. Han är bara den tredje av USA:s 45 presidenter som ställts inför riksrätt.

Men eftersom det inte finns någon majoritet i senaten för att fälla Trump är processen på ett sätt ett slag i luften.

Demokraterna hoppas att väljarna ska tycka att det Trump gjort är så allvarligt att de åtminstone inte ska rösta för hans omval nästa år.

Men de kan lika gärna falla på eget grepp.

Så länge tillräckligt många väljare anser att demokraterna i själva verket är sura för att de inte vann valet 2016 och nu försöker avsätta presidenten som hämnd så kommer rättegången inte att skada presidenten.

Snarare kan han använda den i den kommande valrörelsen för att i ännu högre grad försöka framställa sig som offer snarare än förövare.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.