Mejla

Wolfgang Hansson

Så kan Boris Johnson bli hjälte

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lyckas han få igenom sitt avtal i dag blir Boris Johnson hjälte och för alltid ihågkommen som ledaren som levererade brexit.

Men även om han misslyckas är det mycket som talar för att Johnson står som vinnare längre fram.

Det enda som är helt säkert är att dagens omröstning i det brittiska parlamentet blir en nagelbitare. Så länge inte det lilla nordirländska partiet DUP ger upp sitt motstånd mot avtalet så är chansen att det ska antas liten.

Protestantiska DUP blir en svårknäckt nöt.

Får Boris Johnson igenom sitt brexit-avtal kommer han han bli en hjälte, hågkommen som ledaren som levererade brexit.
Får Boris Johnson igenom sitt brexit-avtal kommer han han bli en hjälte, hågkommen som ledaren som levererade brexit.

Hela partiets existens går ut på att se till att Nordirland fortsätter vara en del av Storbritannien. Men Johnsons avtal gör att Nordirland särbehandlas jämfört de övriga delarna av det brittiska kungadömet eftersom det tullmässigt blir en gräns mellan Storbritannien och Nordirland.

Detta fruktar DUP kan i förlängningen leda till att Nordirland förenas med Irland vilket skulle innebära att protestanterna blir en minoritet. Det var därför förre premiärministern Theresa May sa blankt nej till en sådan lösning.

Men även utan DUP finns en liten chans till ja. Det beror på flera saker.

Vågar trotsa partipiskan

En mindre grupp labourledamöter kommer troligen att rösta för, rädda för att de annars ska straffas av sina väljare vid nästa val. I runt 50 av de valkretsar som innehas av labour röstade en majoritet av deras väljare för brexit. Allt hänger på hur många som vågar trots partipiskan.

Det finns också en otrolig trötthetskänsla i landet när det gäller brexit. Många vanliga människor är otåliga och tycker att politikerna bara ska se till att få det gjort. Det ökar pressen på parlamentarikerna att leverera.

Trots att avtalet nästan är identiskt med det som Theresa May förhandlade fram och som underhuset röstat nej till tre gånger så är stämningen nu helt annorlunda. Inte minst gäller det de brittiska medierna.

Tidningarna, som drev på för brexit inför folkomrsötningen 2016 och dissade Mays avtal, är nu mestadels på Johnsons sida. Nu ropar förstasidorna "Få det gjort!".

Vägrar nyval

Men även om Johnson misslyckas med att få igenom avtalet så har han goda chanser att få igenom brexit längre fram.

Visserligen tvingas han förmodligen begära uppskov för brexit av EU. Något en ny lag tvingar honom till. EU går förmodligen med på att skjuta upp deadline ifall britterna håller ett nyval eller en ny folkomröstning.

Nyval är precis vad Johnson vill ha.

Labour har vägrat stödja ett nyval så länge deadline för brexit inte skjuts fram. Men blir det en förlängning får partledaren Jeremy Corbyn svårt att fortsätta vägra. Det blir också lättare för Johnson att måla ut Corbyn och Labour som nejsägarna skyldiga till att brexit dragit ut så mycket på tiden.

Opinionsmätningarna visar just nu en mycket klar ledning för de konservativa. Ett nyval ser ut att kunna ge Boris Johnston den majoritet han behöver för att rösta igenom brexitavtalet.

Men säker kan han inte vara.

Nästan samma avtal

Theresa May hade ett liknande läge när hon utlyste nyval 2017 men på valdagen förlorade hon sin egen majoritet och blev beroende av DUP.

Det faktum att det i dag finns ett brexitparti under populistledaren Nigel Farage komplicerar det hela. Farage har dömt ut det nya avtalet som Boris förhandlat fram.

Ju längre tid avtalet kan diskuteras och nagelfaras desto tydligare kommer det att framgå att det på många sätt är samma avtal som tidigare.

En del hävdar till och med att det är sämre.

PODD Detaljen som kan fälla nya brexit-avtalet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om det nya avtalet, med Nicholas Aylott.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE