Trump hjälper sin värsta fiende

Ted Cruz får hjälp av President Trump inför kongressvalet

KOLUMNISTER

HOUSTON. I presidentvalet kallade Donald Trump honom för ”lying Ted”. De två var bittra fiender om makten.

Nu står han i talarstolen och talar sig varm för Texassenatorn Ted Cruz. 
Allt för att rädda kvar sitt eget partis majoritet i senaten.

Han till och med kramar om Cruz framme vid talarpodiet. Senatorn får nöja sig med att spela andrafiolen genom att introducera Trump.

Bara två veckor återstår till mellanårsvalen till den amerikanska kongressen. Att en president kandiderar för sina partikamrater hör till god kutym.

Men en republikansk president borde aldrig behöva kampanja i Texas, en delstat som är en av de mest säkra konservativa fästena i USA.

Ändå är president Trump på basketarenan Toyota Center i Houston och eldar upp publiken.

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET
President Donald Trump.

Ted Cruz ligger illa till. Ett ungt demokratiskt stjärnskott vid namn Beto O’Rourke har tagit texasborna med storm. Ett tag låg de två nästan jämsides i opinionsmätningarna. Nu har Cruz dragit ifrån lite men Trump vågar inte ta ut segern i förskott. Han behöver Cruz i senaten för att inte demokraterna ska kunna ta över majoriteten. Det skulle kraftigt försvåra för Trump att få igenom sin politik. Inte minst att tillsätta fler konservativa domare i de federala domstolarna eller att bygga en mur mot Mexiko.

 

Att förlora Texas skulle också vara en sensation och en rejäl knäck för republikanernas självförtroende.

Därför skräder Trump inte på orden när han ska beskriva Cruz styrka och O´Rourkes uselhet.

– Ted Cruz försvarar gränsen mot Mexiko. Han försvarar er frihet. Ted leder kampen i kongressen för fler skattesänkningar. Beto O´Rourke är en radikal vänsterkille som är för öppna gränser. Han röstade för ett socialistiskt övertagande av sjukvården. Att låta honom komma in i senaten vore en katastrof.

 

Mötena Trump håller runtom i USA de sista veckorna före kongressvalet är lika mycket en del av hans egen ständigt pågående valrörelse för att bli omvald om två år och för att hålla sina kärnväljare varma.

Då och då nämner han Ted Cruz men det mesta av hans långa tal handlar om vallöften som han infriat eller är på väg att infria. Runtom i arenan hänger skyltar som säger "Löften som gjorts - Löften som genomförts".

– Jag sa att jag skulle sänka skatterna och det har jag gjort. Under valrörelsen kunde jag bara prata om vad jag skulle göra. Nu kan jag visa på att jag levererat.

Ett nöjt leende fladdrar förbi på Trumps läppar och supportrarna jublar.

Trump är inte sen att påminna om att han med 16 000 åskådare slår rekord i hallen. Eller att ytterligare tiotusen står och väntar utanför. Totalt har 100 000 ansökt om biljetter.

 

Kellye Duncan har kört sex och en halv timme från västra Texas för att lyssna på Trump. Under en vid, vit blues bär hon en t-shirt med texten "Trump 2020".
– Jag är en väldigt varm anhängare av Trumps politik, förklarar hon. Tidigare tog USA hand om hela världen. Nu sätter Trump USA främst. Det gillar jag. Dessutom är han en fantastisk pappa. Hans barn är underbara.

Anklagelserna om otrohet och trakasserier mot kvinnor viftar Kellye inte bort men...

– Trump är inte min moraliska kompass, säger hon med menande blick. Han är min president. Jag ser inga som helst problem med att vara kvinna och Trumpanhängare. Han kommer att bli omvald 2020. Det kan du hoppas upp och sätta dig på.

Hon tror att Trumps besök i Texas kan ge Ted Cruz den draghjälp han behöver.

– Cruz behöver få in mer energi i sin kampanj. Han har länge känt sig alldeles för säker på att bli omvald.

 

Det är en mild kväll i Houston. Mikael Boas kommer till mötet i kortärmad skjorta. Han är i stort sett nöjd med Trumps två första år i Vita huset.

– Vissa saker har han gjort väldigt bra. Andra kunde han ha gjort bättre. Jag röstade på honom och jag stödjer honom fortfarande.

Mikael tycker att Trumps stil visat sig vara effektiv.

– Man kommer ingenvart med att vara snäll och hygglig. Ibland krävs det att man är rak och lite elak för att få saker och ting gjorda.

Trump pratar i en dryg timme men det är bara korta passager som handlar om Cruz.

– Ni måste rösta på Ted Cruz för han är en fantastisk senator.

Tänk så stor skillnad några år kan göra.

Mellanårsvalet i USA – så funkar det 00:41

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM