Om det är sant har kungen gjort sig omöjlig

KOLUMNISTER

Talar Anders Lettström sanning är skandalen total.

Kungen har då känt till att hans vän försökt tysta en gangster genom att köpa tjänster av andra grovt kriminella.

Så kan en statschef omöjligt uppträda.

Låt oss backa bandet ett år. Då publicerades boken ”Den motvillige monarken”. I den hävdas bland annat att kungen haft en affär med en utpekad artist, att han och hans kompisar umgicks med lättklädda damer, bland annat på en privatklubb som drevs av en brottsling som tog dit ”professionella tjejer”.

Kungen har inte klart dementerat uppgifterna. I stället har han talat om att det är dags att vända blad och att han talat med familjen och drottningen.

En av bokens få namngivna källor var Mille Markovic, känd från Stockholms undre värld. Han hotade med att publicera bilder på kungen, hans kompisar och de lättklädda kvinnorna.

Kungens vänner dementerade uppgifterna och talade om rättsliga åtgärder. Men de rann ut i sanden. De tog i stället helt andra initiativ.

En av kungens äldsta vänner,

affärsmannen Anders Lettström, tog efter boksläppet kontakt med ”den svenske gudfadern” Milan Sevo och hans kompanjon Daniel Webb. Lettström ville att de skulle spåra upp Mille Markovic, köpa de påstådda bilderna av honom samt förmå honom att dementera uppgifterna i boken.

Affären slutfördes inte, bland annat för att Markovic ville ha för mycket betalt för sin påstådda bildskatt. Men innan den sprack genomfördes detaljerade förhandlingar mellan Lettström på ena sidan och Sevo och Daniel Webb på den andra. De spelades in på band i hemlighet av Daniel Webb.

Av bandinspelningarna framgår att Anders Lettström var mån om att informera kungen om förhandlingsläget.

Vid ett tillfälle säger Lettström att han ringt ”chefen” och bett att få audiens för att berätta vad som var på gång.

Vid ett annat säger Lettström att han berättat för kungen att Markovic kunde tänka sig att dementera uppgifterna i boken om han fick betalt. Kungen ska också ha fått veta att Markovic skulle kunna fixa dementier från några av bokens anonyma källor.

Det här är sensationella uppgifter, förutsatt att Anders Lettström talar sanning.

Och varför skulle han inte göra det? I går försökte han förklara bort vad han sagt genom att påstå att inspelningarna var ihopklippta. Men Aftonbladet har med hjälp av teknisk expertis kunnat visa att så inte är fallet. Lettström har utan tvekan sagt det han säger på inspelningen.

Lettström och kungen lärde känna varandra i tioårsåldern då de skulle lära sig att åka slalom. Lettströms gammelfarbror var kung Gustaf VI Adolfs närmaste man. Lettström och kungen träffades ”10-15 gånger om året”, enligt Lettström. De var nära och gamla vänner.

Efter avslöjanden i Aftonbladet och Sveriges radio erkände Anders Lettström den 23 maj att han kontaktat kriminella med anledning av ”Den motvillige monarken”.

Dagen därpå gjorde även kungen ett skriftligt uttalande. Han tog där, bland annat, avstånd från alla former av förhandlingar med kriminella.

Men om Lettström talar sanning så hade kungen full vetskap om att han, Lettström, via kriminella ombud förhandlat med gangstern Mille Markovic. Och försökte förmå honom att mot betalning dementera uppgifterna i kungaboken.

Ljög kungen? Ja, om Lettström talar sanning på bandinspelningarna så blåljög statschefen för svenska folket.

Det är, för att uttrycka sig milt, mycket, mycket uppseendeväckande.

Några dagar senare, den 30 maj, gav kungen en lång intervju till nyhetsbyrån TT som saknar motstycke i historien av kungaintervjuer. Där förnekade han inte bara strippklubbsbesök utan sa, återigen, att han inte kände till Anders Lettströms förhandlingar.

– Det är tråkigt att, att han haft dåligt omdöme och kommit i kontakt med fel grupp av, ja, ska vi kalla dem för vissa kriminella grupper, sa kungen.

För att understryka sitt missnöje sa kungen att han aldrig skulle träffa Anders Lettström mer. Möjligen på dödsbädden.

Men om Anders Lettström talar sanning var det ett avancerat spel för gallerierna. Kungen visste vad Lettström höll på med och tog inte avstånd från hans gangsterkontakter förrän de avslöjats av media.

Kungen är Sveriges statschef, en symbol för rättstaten och demokratin. Om han var informerad om att hans vän förhandlat med grovt kriminella utan att stoppa det är han inte längre möjlig som statschef.

ARTIKELN HANDLAR OM