Mejla

Oisin Cantwell

”Breviks reklam- kampanj har lyckats”

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO. Anders Behring Breivik blev terrorist för att marknadsföra sin politik, och det är svårt att hävda annat än att han lyckades.

Att reklamkampanjen ännu pågår visade dag 31 i rätten, då fyra rasister gavs möjlighet att predika sin ideologi, åsikter som snabbt trumpeterades ut av tidningar, radio och tv.

Ole Jørgen Anfindsen, som titulerar sig forskare, är första vittne. Efter visst rabalder går Oslo tingsrett med på att han är sakkunnig, vilket innebär att hans ord får direktsändas i tv.

Inga känslor i ansiktsuttrycket

Såg jag Breivik le diskret över domarens beslut? Svårt att avgöra, ju längre processen har pågått, desto mer sällan går det att registrera känslor i terroristens ansikte.

Anfindsen bekymrar sig för vad invandringen på sikt får för konsekvenser för befolkningens intelligens. Han pratar en dryg timme och förklarar bland annat att den norska statistiska centralbyrån är en politiserad myndighet som förvränger sanningen för att inte skrämma upp folk.

Babbel, babbel

Vad har detta med Breivik att göra? Jo, manifestets varningar om att muslimerna är på väg att ta över fosterlandet är inte vanföreställningar utan en demografiskt korrekt slutsats.

Forskaren babblar på. "Det är inte nödvändigtvis förkastligt att arbeta för en långsiktig revolution i Europa". "Den politiskt korrekta censuren skapar en grogrund för extremism".

Tappar tålamodet

Tv sänder för allt vad tyget håller och när domare Wenche Elizabeth Arntzen till slut tappar tålamodet och uppmanar honom att hålla sig till saker som har med massmordet att göra är vittnesmålet ändå i princip över.

Sen har vi Ronny Alte, tidigare ledare av den högerextrema rörelsen Norwegian Defense League. Medelålders, köttigt ansikte, fläskotlettfrisyr.

Han hoppade av då kamraterna inte ville ta avstånd från Breivik, men vill ändå passa på att påpeka att denne har rätt i att européerna snart är en minoritet i sin egen världsdel.

Nazist i båset

Alte räknas som vanligt vittne, kamerorna måste stängas av. Men vi direktrapporterar ju ändå. Samma sak med den tredje mannen försvaret kallat, Arne Tumyr, en äldre, något skrynklig herre, grundare av organisationen Stoppa islamiseringen av Norge.

Tore Tvedt, ledare för den nazistiska och religiösa organisationen Vigrid och fram till och med den 22 juli Norges mest kände högerextremist, är siste rasist i vittnesbåset. "Vi är på väg att utplånas", domedagsförklarar han.

 Vissa protesterar mot hur rättegången har utvecklats. Bland dem religionshistorikern Hanne Nabintu Herland som vägrade vittna med orden "jag tänker inte springa gatlopp i mördarens show".

Processen är inte ett mediaspektakel

Jag håller inte med henne om att processen är ett "mediaspektakel".  Den är värdig. Och terroristen måste som alla andra åtalade få försvara sig och kalla vittnen.

Men Herlands instinktiva avsky är begriplig. Vi journalister utmärkte oss redan dagarna efter Utøya med att generöst publicera Breiviks pr-bilder på sig själv där han ståtade i uniform och visade de fåniga medaljerna han köpt på internet.

Många har tappat intresset

Och även om giganter som CNN, BBC och Al Jazeera för länge sedan har tappat intresset för rättegången så kryllar här ännu av reportrar och fotografer.

Det är inget fel i det. Tvärtom, det är mycket viktigt att rapportera från Oslo tinghus. Att förklara, analysera, ge sammanhang.

Men professor Mattias Gardell var klok då han i sitt vittnesmål härom dagen påpekade att "vi alla bör fundera på vilken roll vi spelar i denna teater".

Framåt eftermiddagen börjar ett lätt, behagligt sommarregn falla över Oslo och hur vi än vrider och vänder på det har dagen varit en framgång för pr-mannen Breivik. Budskapet nådde ut.

Det visar inte minst den artikel ni just har läst.

avOisin Cantwell

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM