Mejla

Lena Mellin

Frustrerade föräldrar vill kunna lösa sina pussel

KOLUMNISTER

Barnfamiljerna har blivit högvilt för partierna.

De är många.

Och de är frustrerade.

I dag klubbar riksdagen igenom kristdemokraternas vårdnadsbidrag. Samtidigt presenterade socialdemokraterna sin version av ”mer tid för barnen”. Miljöpartiet gjorde det redan för en månad sedan.

Många förslag

På kort tid har alltså sex av sju riksdagspartier presenterat, eller förverkligat, förslag om hur föräldrar till yngre barn ska få mer tid med barnen med hjälp av skattepengar. Vänsterpartiet står fast vid sitt gamla förslag om längre föräldraförsäkring.

Barnfamiljerna har alltså blivit högvilt. Det beror framför allt på att politiker inte skulle vara politiker om de inte ville göra något åt samtidens problem. Oavsett om det gäller klimatet, maten i äldrevården eller barnfamiljernas fåfänga försök att få livspusslet att gå ihop. (Livspusslet är för övrigt numera ett registrerat varumärke ägt av TCO.)

Många röster att vinna

Men det finns också en partiegoistisk sida i partiernas engagemang. Föräldrar med små barn är många – och de är frustrerade.

Enligt SCB:s senaste statistik finns 455 000 hushåll med barn under fem år. I dessa hushåll finns 792 000 vuxna – med rösträtt.

Lägger man till familjer med barn upp till tolv år pratar vi om 1,7 miljoner vuxna. Med både rösträtt och ett brinnande intresse för sitt eget och sina barns liv.

Vill bli magnet

Det parti som presenterar en tilltalande lösning på barnfamiljernas tidsproblem kan alltså bli en röstmagnet. Det är det partierna vet. Och därför korsar förslagen om mer tid för barnen luften.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin