Mejla

Lena Mellin

Ingen skräll att Regnér lämnar regeringen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är ingen stor överraskning att Åsa Regnér, sannolikt, lämnar regeringen.

Hon har inte visat framfötterna i sin viktigaste fråga, jämställdheten.

Regnér väntas bli biträdande chef för FN-organet UN Women i början av nästa år och lämnar då posten som ansvarig för jämställdhet, barn, äldre och socialtjänsten i regeringen.

Det är ingen skräll att Åsa Regnér (S) slutar som minister. Hon är väldigt omtyckt som person i sitt parti men att säga att hon satt märken i parketten som statsråd vore att ta i.

Regnér är jämställdhetsminister i en uttalat feministisk regering. Men trots draghjälp av #metoo, missnöje med kvinnolöner och dålig kvinnorepresentation i olika sammanhang har frågan dalat långt ner på dagordningen.

Snarare är det Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet som lagt beslag på ämnet och höjer rösten med jämna mellanrum.

Scannar man av artiklar som handlar om Åsa Regnér handlar det om andra frågor, och frågor som hon ofta fått kritik för.

Åsa Regnér har ansvarat för tiggeriet i regeringen. Hon trodde avtal med Rumänien och Bulgarien skulle göra att tiggarna slutade sitta i svenska gathörn. Men de har inte hjälpt.

Hon fick backa från skärpningarna av tillämpningen av LSS-lagen efter en massiv kritikstorm och många hjärtskärande historier.

Kort och gott har Åsa Regnér inte varit särskilt framgångsrik som minister. Nu återvänder hon till UN Women där hon jobbade innan hon kom in i regeringen, då som landchef i Bolivia.

Sverige är en av FN:s största supportrar och ingen tvivlar på att utrikesminister Margot Wallström (S) menar allvar när hon säger att det är bra för Sverige att få en hög post inom FN.

Men man kan inte heller undgå tanken att chefsjobbet kommer väldigt lägligt. Det skulle inte förvåna om statsminister Stefan Löfven (S) vill ha en mer synlig person på posten under de månader som återstår till valet.

Jämställdhetsfrågorna är mycket viktiga för Socialdemokraterna men partiet har knappt alls profilerat sig på området på senare år. Utantaget är den feministiska utrikespolitiken.

Självfallet vill Löfven i god tid täppa till hålen för de väljare som tycker att frågan är så viktig att de kan tänka sig byta parti för den.

Men han kan också välja att dela ut Åsa Regners brokiga portfölj till flera andra statsråd eftersom valet är mindre än nio månader bort. Den som lever får se vilken väg han väljer.

Tre tips till Stefan Löfven

Jens Orback

Före detta tv-ankare som chefade för Olof Palmes internationella centrum. Jämställdhetsminister mellan 2004 och 2006 och nu bland annat debattledare.

Nalin Pekgul

Sjuksköterska som satt i riksdagen i åtta år från 1994. Profilerad i jämställdhets- migrationsfrågor. Ordförande för S-kvinnor mellan 2003 och 2011.

Jytte Guteland

Nationalekonom som var ordförande i ungdomsförbundet SSU mellan 2007 och 2011. Sedan tre år tillbaka är hon ledamot av EU-parlamentet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Publisert:

LÄS VIDARE