Natalia Kazmierska

Polska kvinnors svarta strejk angår även oss

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nya tidens abortmotståndare har advokatkostym och nätverk i EU

Polska kvinnor protesterar mot ett nytt förslag till abortlag. Lagen skulle innebära upp till fem års fängelse för både kvinnan och läkaren som avslutar en graviditet i förtid.
Polska kvinnor protesterar mot ett nytt förslag till abortlag. Lagen skulle innebära upp till fem års fängelse för både kvinnan och läkaren som avslutar en graviditet i förtid.

Likt ett begravningsfölje tågar tusentals svartklädda polska kvinnor på gatorna i dag.

Med storstrejk protesterar de mot nya lagen, som skulle stoppa abort även vid våldtäkt och incest.

De sörjer, sina rättigheter.

Enligt förhandsmätningar tänkte bortåt sex miljoner polacker gå ut i strejk under "svarta måndagen". Företag har gett anställda ledigt, stadshus och universitet bommat igen. Kvinnor hotar tömma banker på besparingar och cykelblockera Wrocławs gator.

Jag pratar med engagerade släktingar och vänner som inte ens gick man ur huse i protest mot kommunismen.

"Det har gått för långt nu", säger min unga kusin.

Hårdaste slaget mot det patriarkala Polen är kanske att fruarna även ska vägra laga middag ikväll.

Det nya lagförslaget, som innebär totalförbud för abort även vid incest samt livshotande fosterskador, och dessutom upp till fem års fängelse för den kvinna som ändå avslutar en graviditet, skulle strama åt regler som redan hör till Europas hårdaste.

Först på 90-talet, efter kommunismens fall, antogs dagens stränga lagstiftning. I den finns i alla fall undantag för de mest horribla fallen, som efter våldtäkter.

En god katolsk hållning, officiellt.

Samtidigt har man blundat för att abortresorna i tysthet fortsatt över gränsen till tyska gynkliniker.

Att det är först nu polackernas vrede väcks har flera förklaringar: den nya lagens omänsklighet är förstås en.

Kritiker menar att även minderåriga, våldtagna flickor skulle drabbas. Ett missfall göra kvinnan till mördare. Abort blir bara ett alternativ om den gravida själv ligger döende.

Endast Malta och Vatikanen sluter upp i sådant vansninne.

Samtidigt får man inte glömma att Polen också är ett reaktionärt land. Majoriteten polacker vill ha en hård abortlagstiftning. "Svarta måndagen" har redan fått en motrörelse med religiösa som klär sig i vitt.

Konservativa regeringspartiet PiS, Lag och Rättvisa, och katolska prästerskapet, brukar vara drivande abortmotståndare, men den här gången är de faktiskt inte skyldiga.

Obehagligast av allt är att här finns krafter mäktigare än så.

Bakom medborgarförslaget, som polska parlamentet nu vill utreda, ligger organisationen Ordo Luris. En ljusskygg sammanslutning av jurister med nätverk långt upp i EU-byråkratin.

Den nya tidens Ja till livet-rörelser spelar inte på magkänslor med bilder av blodiga foster. De klär sig propert i advokatkostym, siktar in sig på juridiskt-akademiskt finlir och vill förändra lagstiftning i hela Europa. 

Det är alltså detta polska kvinnor kämpar mot i dag.

Något nunnelikt är det, över begravningstågen som försett sig med stålgalgar och slagord som "Frihet, jämlikhet, värdighet".

Paradoxalt nog innebär döden för deras rättigheter att en ny kvinnorörelse väckts till liv.

Publisert: