Mejla

Lena Mellin

Folkets dom: Sverige är på väg åt fel håll

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Regeringen befinner sig fortfarande i en mycket brant uppförsbacke.

Sju av tio män och hälften av alla kvinnor tycker att Sverige är på fel väg.

Det är ännu fler än i somras enligt Aftonbladet/Inizio.

I dag presenterar regeringen sitt nya budgetförslag med många satsningar, bland annat tio miljarder till välfärdssektorn och en rekordstor klimat- och miljösatsning.

Men svenska folket uppskattar inte regeringens insatser. Läget är nära nog nattsvart. Sex av tio svenskar tycker att Sverige är på fel väg, 69 procent av männen och hälften av kvinnorna.

Jämfört med förra mätningen, som gjordes i juni, har missnöjet ökat. Då tyckte 58 procent att Sverige var på fel väg. Då tyckte en fjärdedel, 25 procent, att Sverige var på rätt väg. I den här mätningen har andelen sjunkit till 21 procent.

Av naturliga skäl är de rödgröna partiernas väljare minst pessimistiska. 51 procent av dem tycker att Sverige är på rätt väg. Motsvarande andel bland Alliansens väljare är 13 procent. Bara en procent av Sverigedemokraternas sympatisörer är av den åsikten.

Men en femtedel, 22 procent, av regeringens och Vänsterpartiets väljare tycker faktiskt att Sverige är inne på fel väg. Motsvarande siffra för Alliansens väljare är 59 och för Sverigedemokraternas hela 95 procent.

Både bättre och sämre

Att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb tycker en knapp fjärdedel, 24 procent. Mer än dubbel så många, 59 procent, anser att de gör ett dåligt eller mycket dåligt jobb. Resten tycker varken det ena eller det andra.

Här är siffrorna både bättre och sämre än i förra mätningen. Då tyckte 28 procent att regeringen gjorde ett bra jobb. Medan 69 procent tyckte deras handlag var dåligt.

Även i denna fråga är, föga förvånande, den rödgröna väljarkåren betydligt nöjdare än övriga, 59 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb. Medan bara 15 procent av Alliansens och 2 procent av Sverigedemokraternas väljare har den uppfattningen.

För att ytterligare spä på regeringens problem tror 44 procent att Alliansen skulle göra ett mycket eller något bättre jobb än den sittande regeringen. Jämfört med 32 procent som tror att de skulle göra ett sämre eller mycket sämre jobb. Lika bra tror 16 procent. Siffrorna var exakt desamma i förra  mätningen.

Missnöjet visar på flera sätt

Men väljarnas missnöje med regeringen visar sig på ännu fler sätt. Betydligt fler anser att Sverige är på fel väg än de som tycker att vi är på rätt väg i nio av tio undersökta sakpolitiska frågor. Bara när det gäller miljö och klimat anser svenska folket att vi är på rätt väg vilket borde glädja åtminstone Miljöpartiet.

Men när det gäller sysselsättning och jobb, skatter, bistånd, integration, lag och ordning, sjukvård, den svenska ekonomin och bostäder anser väljarna att det går åt fel håll.

Störst är missnöjet med sjukvården där 67 procent anser att utvecklingen går åt fel håll. Nästan lika många, 64 procent, anser att det går åt fel håll när det gäller integrationen.

Statsministern själv är inte heller inne i någon positiv spiral. Jämfört med den förra undersökningen uppfattar färre honom som ärlig, tydlig, engagerad, positiv, förmående att fatta beslut, inspirerande och statsmannamässig.

Framför allt är det fler som tycker att han inte är ärlig, tydlig, engagerad eller inspirerande. Enligt en ny fråga om Stefan Löfven visar prov på ledarskap svarar 18 procent att han gör det.

Löfvens starkaste sidor är ärlighet och engagemang. Det tycker något fler än en tredjedel av väljarna att han ger uttryck för.

 PLUS:  Sveriges framtid

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så ser Sverige ut om 20 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringen

Aftonbladet Inizio

Stefan Löfven

Lena Mellin

Alliansen