”Pengar gör det lätt att vara jämställd”

KOLUMNISTER

Anna-Karin Hatt är en alldeles vanlig mamma. Och ändå inte.

Hon lever ditt liv, men ändå inte.

Jag tänker ofta på hur det skulle vara att ha ett vanligt jobb.

Jag har haft många vanliga jobb.

Men jag har aldrig varit en mamma med ett vanligt jobb.

Och jag tycker att det verkar vara ovanligt slitsamt.

Att ha ett jobb som börjar klockan åtta och slutar nio timmar senare. Att ha barnen tio timmar på dagis eftersom man inte har så himla mycket att välja på.

Jag är själv uppvuxen med en politikermamma. Skillnaden mellan min mamma och ministermammorna är att de inte behöver köra skittunnor och sopor för att få det att gå ihop. De har kanske inte en man som jobbar på kyrkogård hela dagen och sedan har en gård att sköta.

Jag hävdar att barn i den ekvationen är ska vi säga ... knepigt? Och lyssna på det här; jag gick inte ens på dagis. Vete fåglarna var de gjorde av mig egentligen. Men att mamma fick pussla och pussla och aldrig hade pengar till barnflicka, det vet jag.

Om man tjänar över 100 000 kronor i månaden och har en man med ett bra jobb är det inga problem att skaffa barn och vara minister om man bortser från det faktum att det är svårt att vara minister.

Att vara rik och kombinera barn och karriär är svårt på samma sätt som det är svårt för Angelina Jolie att ha sex barn. Pengar ­löser inte dåligt sexliv och jämställdhet men det löser logistik och barnpassning.

Anna Karin Hatt väntar sitt tredje barn och hon tror att det kommer gå bra och det tror jag också.

När jag fick mitt tredje barn lämnade jag 18 krönikor i månaden, det var premiär för Wendela tre dagar efter förlossningen, jag var ensam mest hela tiden eftersom Joachim skulle spela allsvenskan, svenska cupen och champion-någonting i Europa. Jag satt framför datorn med 40 graders feber, mjölkstockning och försökte få till snygga meningar.

Då var det lätt att hålla sig för flabben.

Men det var mitt val och jag hade min mamma som hjälpte till och hade jag valt att sätta skriveriet på vänt så hade vi ändå haft råd att äta fetaost till vardags.

Jag vet inte om jag tycker att ministermammorna är hjältar precis, de gör det de vill utifrån sina förutsättningar och med förutsättningar menar jag pengar.

De har pengar, de flesta genomsnittsfamiljer i Sverige har inte råd med barnflickor.

Så vad du gör, jämför dig inte med en kvinna som gör ett lyxval.

ARTIKELN HANDLAR OM