Johanne Hildebrandt

Bespara oss från svettiga ölmagar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mannens ölmage väller fram över skärpet. Eftersom det är varmt har han tagit av sig t-shirten och är endast införd shorts och foppatofflor när han vandrar över Medborgarplatsen i Stockholm som en studie i stillöshet. Svetten glänser på hans axlar och formar strimmiga mönster på hans håriga mage som gungar när han brister i skratt.

Mannen väcker ett tidigt barndomsminne när det gäller dålig smak. De bastanta tanterna i kvarteret drack kaffe på altanen. De hade tagit av sig på överdelen så att deras urtvättade behåar nödtorftigt täckte, de i mitt tycke, gigantiska brösten. När en yngling passerade ropade de: Titta du bara, här finns rejäla doningar och gungade sedan med brösten medan de frustade av skratt.

Det hela var mycket märkligt för i vanliga fall skulle de aldrig drömma om att blotta sig eller sextrakassera minderåriga. Men nu var det sommar och jag fick höra att då gällde det minsann att njuta av värmen, vilket tydligen innebar att släppa på både hämningar och hyfs.

Redan som nioåring tyckte jag detta var ganska sjukt, och än i dag är det fascinerande med den beteendeförändring temperaturer över 20 plus framkallar i form av ohämmat beteende och dålig klädsmak. I andra länder, där det är betydligt varmare, lyckas ju människor klä sig med både värdighet och stil, så varför är det omöjligt att uppnå detsamma i svensk statsmiljö?

Smälter värmen all form av stilkänsla? Kanske shorts- och baröverkroppfolket inte bara blottar sig utan även börjar införskaffa gökur i plast, spegelväggar, trädgårdstomtar och andra djävulska påfund så fort det börjar bli varmt?

Eller kanske handlar det om ett förträngt nakenhetsbehov?

Att en flock frustrerade nudister äntligen ser en legitim chans att blotta brösten, eller den finniga ryggen, trots att vi andra som sitter här på restaurangen faktiskt försöker äta.

Men för guds skull – även om ni tycker det är bekvämt kan ni väl bespara oss från att slippa se bröst som hänger ut ur t-shirten, svettiga magar och ludna ben när man köper mjölk på konsum eller äter lunch.

Snälla skyl era kroppar, med t-shirts med ylande vargar, fleecejackor, foppatofflor, nätundertröjor eller vad som helst, bara de åtminstone nödtorftigt täcker det värsta. För vissa kroppsdelar gör sig helt enkelt bäst när de är påklädda, oavsett årstid.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN