Mejla

Robert Aschberg

Ta selfies är som att slicka sitt kön

KOLUMNISTER

Så som skett med alla svunna epoker kommer den tid vi lever i nu att en gång sammanfattas, värderas och döpas efter det som i backspegeln anses ha gjort den typisk. Forntiden. Antiken. Medeltiden. Renässansen. Upplysningen. Intervallerna blir kortare och kortare. Stenåldern varade i hundratusentals år. Den industriella tiden inleddes för ett par hundra år sedan. Under min livstid har data­maskinerna revolutionerat existensvillkoren för nästan hela jordens befolkning. Det går fortare och fortare, och det är härligt att leva just nu. Frågan är vad historikerna kommer att kalla vår tid.

Något som syftar på it och massiv övervakning, förmodligen. Eller så kommer framtidens historiker betrakta nutiden med ett annat perspektiv, och se vad den tekniska utvecklingen gjorde med stora delar av jordens befolkning.

Den har ju onekligen förvandlat miljoner och åter miljoner människor till patologiska självbespeglare.

De sociala medierna är fyllda till bristningsgränsen med förhärligande bilder av människor. De glada flinen jagar varandra över internet och miljarder ”selfies” fyller cyberspace. De elektroniska molnen vimlar av självporträtt, tagna i speglar eller på armlängds avstånd; bilder som ska vittna om framgång, skönhet och lyxtillvaro.

Tanken är möjligen att den enskilda dokumentationen av denna auto­erotism ska framstå som unik. I själva verket är den vanligare än sandkorn

i Sahara.

Inga misslyckanden här, inte! Inga uppsägningar, skilsmässor, inbrott, konkurser eller andra tillkortakommanden som drabbar var och varannan människa. Nej, de grejerna är avskaffade. Inte ett livmoderframfall så långt ögat når. (Jo, det finns en man på Instagram som kallar sig så. Han har inte gjort några inlägg).

Så kallade experter på sociala medier drar ofta långtgående slut­satser av stormar i virtuella vattenglas. Men de påpekar sällan att den samlade bilden över människors liv är oerhört skev.

Varför slickar hundar sina egna könsorgan?

Därför att de kan.

Har det faktum att så många numera har en bärbar telefon som kan ta bilder och distribuera dem blixtsnabbt gjort att människorna fått möjlig­heten att – i bildlig mening – slicka sina egna könsorgan offentligt?

Vad kommer historikerna att kalla vår tid om, säg, hundra eller tvåhundra år?

I värsta fall kommer de att döpa den efter den sköne yngling som enligt den grekiska mytologin dog i förtvivlan över att han inte kunde krama sin egen spegelbild i vattnet.

Självbespeglingens gyllene epok. Narcissismen.

Kvinnor plutar...

Enligt en undersökning gjord av Statens medieråd är det vanligt att unga kvinnor lägger ut bilder på sig själva där de plutar med munnen och gör sig inbjudande. Den sortens bilder kallas ”duck­ face”. Kalle Anka­läppar, allt­ så, med eller utan insprutad hyaluronsyra.

... män spelar ball

Könsrollerna i sociala me­ dier befästs av att unga män, också enligt Statens medie­ råd, helst lägger ut så kalla­ de ”stoneface­bilder” av sig själva. Killarna vill se hårda ut. Och det ska gärna se ut som om bilderna inte är så omsorgsfullt planerade som de i själva verket är.

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg