Bara ibland ser Madsen upp från barrikaden av papper

Foto: DEADLINEPRESS.DK
KOLUMNISTER

KÖPENHAMN. 37 vittnen är kallade till rättegången, 37 människor som ska berätta om Peter Madsen och hans gärningar.
Den rundlagde, oansenlige mannen sitter framme till vänster om åhörarna där det gråa marsljuset faller in genom salens höga fönster. Oftast ser han ner i bordet eller i den enorma polisutredningens berg av papper, han gräver liksom ner sig.

Men ibland ser han upp ur förskansningen. Ibland sätter han på sig glasögonen med de tjocka skalmarna. Det är när ett vittne kan yttra några ord till Peter Madsens fördel. Eller i alla fall några ord som kan föra in en skugga av tvivel i åklagarens gedigna och klargörande utredning.

Eller när han kan hoppas att han har en vän. Som den unge tysken i den ljusblå skjortan. Han var 2016 praktikant i Madsens verkstad och från årsskiftet 2017 ett slags medarbetare i centrifugtester. Han arbetade också med ett eget projekt: Destination Månen.

Kanske kan han säga något som gynnar Madsen. De har ju tillsammans strävat i fantastiska projekt. Raketer. Ubåten. Tysken ber rätten om anonymitet med tanke på de svårigheter en förbindelse med Peter Madsen kan medföra på arbetsmarknaden.
Madsens glasögon åker på.

Men tysken säger att den där sågen åklagaren har talat om, en fogsvans, som Madsen tog med till ubåten, han kan inte förstå vad Madsen skulle ha den till i ombord.

Han förstår heller inte varför Madsen skulle behöva spännremmar på ubåten.

Och så nämner han att den dagen Madsen for ut med Kim Wall försvann en stor kökskniv från verkstadens kök.
Glasögonen av.

När rättsläkaren Christina Jakobsen vittnar åker glasögonen på. Läkaren och åklagaren går med plågsam noggrannhet igenom skadorna på Kim Walls kropp. 37 sår på torson. Tio sår i underlivet. Märken som tyder på att huvudet spänts fast.
Madsen gnuggar ögonen. Han drar händerna över håret som står rakt upp. Vore han någon annan kunde man säga att det ser pojkaktigt och charmigt ut.

Peter Madsens skickliga och energiska advokat, Betina Hald Engmark, ställer kritiska frågor. Rättsläkaren har sagt att Kim Wall kan ha dött genom "avstängning av luftvägarna", alltså strypning.

Finns det skador på strupen?
Inte?
Det skulle kunna tolkas som om hon inte ströps, trots allt.
En annan fråga:
Den rättsmedicinska undersökningen sa att snittytan på torson där huvudet avskiljdes hade uppstått när Kim Wall redan var död.
När dykarna senare fann huvudet sa den rättsmedicinska utredningen att snittytan möjligen uppstått medan Kim Wall fortfarande levde.

Dessa två besked går inte ihop.
– Vi fick en klarare bild (med huvudet), säger rättsläkaren.
– Så "möjlig" betyder att det är mycket osäkert? säger advokaten.
– Ja, säger läkaren.

Madsen tittar koncentrerat på henne.
Men han tittar inte på Kim Walls fästman som med kärlek berättar deras gemensamma planer och sin oro när hon inte kom tillbaka från den korta ubåtsturen. De skulle veckan efter flytta till Peking. De skulle den kvällen Kim Wall for ut på sjön ha avskedsfest för sina vänner.
Hon kom aldrig tillbaka.
Peter Madsen ser ner i bordet.

Det här är Peter Kadhammar 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Kim Wall