Jag förutspår: 2017 blir ännu värre än 2016

1 av 2
EN (O)HELIG UNION. Blir 2017 året då Trump och Putin slår sina påsar ihop?
KOLUMNISTER

Som vanligt vid den här tiden på året gör jag – oombedd – mina förutsägelser för nästa år.

Om den brittiska folkomröstningen i somras skrev jag på SVT Opinion fyra dagar innan den hölls: Brexit vinner. Om det amerikanska presidentvalet i höstas sa jag en halvtimme efter de första vallokalerna stängt i Sveriges Radios valvaka: Hillary Clinton inte bara vinner. Hon tar en jordskredsseger.

Ibland blir det rätt. Ibland blir det fel.

Nu säger jag: 2017 blir ett sämre år än 2016 varit. För dig, för mig, för Sverige, för världen. För alla utom Vladimir Putin och Donald Trump. De utbyter ringar.

Volkswagen lanserar en ny motor. Drivs på torv, får goda utsläppssiffror. Zlatan avancerar, rankas som nr 12 i kampen om Ballon d’Or. Ordet karlakarl K-märks och får kultstatus.

Försvaret rustar upp. Personalfesterna ska obligatoriskt ha linneservetter och punschen serveras i kristallglas. Sångerskan Linda Bentzing befordras till generalmajor.

Idol som inte vill ge artisterna betalt avlönar i stället åskådarna. ”Med pengar får vi upp tittarsiffrorna.”

Elbilar säljs så det slår gnistor om det.

På Twitter blir det förbjudet att i n t e använda könsord och svordomar. Fåniga hipsterskägg faller ur mode. I deras ställe kommer fåniga mustascher.

Statsminister Löfvéns licenskrav på tiggare går igenom. Däremot bordläggs frågan om judestjärna. Saudiarabien och Iran dras in i ett kort religionskrig. Iran vinner.

Angela Merkel förlorar röster i tyska parlamentsvalet i september, men blir störst och stannar som tysk Bundeskanzler. Postnord rationaliserar, slår sönder paketen redan vid mottagandet.

Yahoo deklarerar: ”Vi vill bli cyber­världens svar på SJ. Allt vi gör ska bli fel.” Skatterna höjs. Tomas Ledin får­­­ ­Nobelpriset i litteratur. Bantning och ­originella sexställningar blir kära ämnen i populärpressen.

Det blir en blöt och kall sommar. ­­Marine Le Pen åker på en fet smäll i franska ­presidentvalet i april-maj. Medie­företaget Stampen förminskas.

Döps om till Stumpen.

Debatten om vinst i välfärden vidgas: korvkiosker förbjuds sälja en grillad med vinst. På moset kan en avans om 8 procent accepteras.

Rysslands portas från alla internationella idrottstävlingar.

Villaolja och bensin blir dyrare - men bara en aning. Håkan Hellström tar sånglektioner och utropar: ”Jag är den nye ­Pavarotti.”

Mellan statens generaldirektörer ­startas ett SM: ”Vem av oss kan smälla mest av skattebetalarnas pengar på personalfester och studieresor.” ­Förstapris: en vintervecka i Vit­ryssland.

Den nya statusmarkeringen blir att ­INTE vara med på nätet.

SD snuddar 40 procent i opinions­mätningar. Dollarn blir dyrare.

Larm i repris: Mobiltelefoner ger hjärnskador.

Radioprogrammet ”Godmorgon världen!” fyller 30. Fortsätter att köra samma program vecka efter vecka. Samma ämnen, samma åsikter, samma människor, samma gnäll.

Venezuela imploderar. Robert ­Mugabe, 92, återväljs som president i Zimbabwe. Alla som tycker som Ann Heberlein får i yttrandefrihetens namn sina prenumerationer indragna.

När nu Slite säkrats i den fria världen förläggs Almedalen dit.

Lobbygruppen Rök & Stök vinner förståelse för att Sverige - i likhet med Kanada, Portugal, Uruguay, Colorado, Washington m fl - avkriminaliserar cannabis. Den blomstertid nu kommer.

Ryska hackare hackar in sig på Bingo­lotto och vinner ovärderlig lampskärm.

Flera nya statliga verk bildas. Det finns nu bara 448. Nästa bli verksverket, som håller reda på dem alla. Vägverket förses med en snöombudsman, som kan försvara verket, när detta vintertid överraskas av att det snöar.

Göran Persson och David Cameron fortsätter att tala för pengar.

Cameron får 1,3 miljoner kronor för en timme. För att få dem tysta är honoraret det dubbla.

Facebook omorganiserar: För sin trovärdighets skulle vill den inte längre blanda sanna och fejkade nyheter. ”Vi vill bara ha fejkade.”

Leif GW Persson yttrar: ”Bara jag får tid ska jag lösa alla mord i hela världen.”

Bokmässan i Göteborg ger Fria Tider ett stånd men portar bokförlagen.

Förarlös bil ställs inför rätta i Pittsburgh. Anklagad för att ha kört mot rött ljus.

Nobels fredspris delas mellan Vladimir Putin och Donald Trump.

Motiveringen lyder: ”Det behövs ingen motivering.” Ännu är ett år uppskjuts tredje världskriget.

Glad jul!

Jag läser just nu ...

… en romantisk äventyrsbok av ett slag som inte längre författas, John Buchans ”Greenmantle” som skrevs under första världskriget.

I krysset mellan ­James Bond och De Tre Musketörerna. Hjältar och skurkar, tyskar, boer och araber. Sällan­ ­politiskt korrekt, välformulerad och spännande. En riktig pojkbok.

Det panka Kuba ...

… har sedan decennier en skuld till Tjeckien om 276 miljoner dollar. Kubas förslag: Vad säger ni om vi betalar i rom, ­kubansk sprit gjord på sockerrör? Min lärde läsare i Ligurien, Dr. Jan-Åke Staffansson, noterar: ”Tjeckien har Europas högsta ölkonsumtion per skall. Men deras romkonsumtion är inte hög. Om man tar 2015 års romimport som bas, tar det för Kuba 130 år att betala skulden.” Då är å andra siden spriten vällagrad.

Bara vita män ...

… högst upp i Trumps kabinett, noterar CNN. För att se en amerikansk administration med många svarta ­ministrar får vi gå ­tillbaka till George W Bush, som hade både Colin Powell och Condoleezza Rice som utrikesministrar.

ARTIKELN HANDLAR OM