Mejla

Lena Mellin

Vansinnigt påstå att Skavlan var för hård

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Galenskapen tittar fram i tittarstormen mot SVT för Skavlans intervju med Jimmie Åkesson i fredags.

De vansinniga påstår att den var orättvist hård.

De har helt fel.

Tittarstormen är av den digniteten att SVT själva lagt upp den som fjärde största nyhet på sin hemsida. Det är krishantering som heter duga.

Men finns det någon anledning till storm för hård utfrågning av Jimmie Åkesson? Verkligen inte. Möjligen är Sveriges Television ovana av trollattackerna från SD:s följare. Men vi som inte är det vet att mejlkorgen snabbt blir överfull för absolut ingenting. SD:arna är helt enkelt hyperallergiska, på gränsen att inte kunna vistas tillsammans med andra människor.

Vi backar bandet. Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson har varit sjukskriven för utmattningssyndrom sedan slutet av oktober. Sjukskrivningen går ut på tisdag.

Alla hakade på SD:s plan

Osäkerheten om han skulle komma tillbaka nu eller fortsätta vara sjuk hanterade Sverigedemokraterna som de PR-proffs de är. Maximalt alltså.

Genom en duktig vovve gjorde partiet bekant att Åkesson skulle uppträda i Skavlan på fredag och att de bokat en timme i riksdagens presskonferensavdelning samma dag klockan 22. Aldrig någonsin har en bokning väckt sådan uppmärksamhet som den. Mediesverige gick bananas.

Men i eftertankens kranka blekhet gick framför allt SVT, men också resten av medierna, Sverigedemokraternas ärenden. SVT var en del av SD:s kommunikationsplan och alla andra hakade på.

Om vi skärskådar Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson kom följande fram (just det faktum att han skulle återvända var vid sändningsögonblicket redan välkänt).

1. Åkesson äter psykofarmaka. Inte helt ovanligt i hans situation.

2. Han var inte emot beslutet att fälla regeringens budgetförslag. Nej, det hade ju varit mycket märkligt om partiet tog ett beslut som han var emot. I så fall hade han ju varit tvungen att avgå.

3. Åkesson har slutat storspela på nätet. Inte heller det är en nyhet som man faller död ner för. Han var, enligt egen utsago, för rastlös för att titta på film och tv-serier och har bytt ut det mot stryktipset med kompisar.

4. Han har raderat Twitterappen. Klokt. Ingen blir gladare av den.

Högst relevant

Men är det här hårda frågor? Såklart inte. De är högst relevanta.

Det man möjligen kan anklaga SVT och Skavlan för är att de går Sverigedemokraternas ärenden. Men vem hade sagt nej till en intervju med Jimmie Åkesson just nu? Jag kan inte tänka mig någon.

De galna nättrollen har än en gång lyckats. Det bevisar inte minst den här artikeln.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jimmie Åkesson

Fredrik Skavlan

Lena Mellin