Rapport framstod som rena parodin jämfört med CNN

Jag har upplevt två historiska krigshändelser. I gymnasiet vaknade jag en morgon till rubriker om att bomberna föll över Bagdad.

I går var det terroristattacken mot supermakten USA. Något som för min generation mest påminner om filmen Independence Day.

Till och med CNN döper hela sin rapportering till vad som kan komma att bli en filmtitel: America under attack. Och precis som på film sitter övriga världen framför sina teveapparater och undrar vad det är som händer när untouchable USA plötsligt attackeras.

Det är intressant att jämföra den amerikanska och svenska nyhetsbevakningen nu. Under direktsändning, när satellitbilder hakar upp sig, när människor som ska intervjuas per telefon inte får kontakt, när inslag uteblir så är reportrarna superproffs som pratar på och försöker bringa ordning i fullkomligt kaos.

Framför allt erkänner de förvirringen.

Gång på gång upprepar de att ”this is noncomfirmed facts”. Rapport kl 16 i går framstod som rena parodin i jämförelse. Förvirrad reporter som avslutar förvirrad nyhetssändning med ”och nu ska det bli lite väder”. Vem fan bryr sig om vädret???

När inslagen strular i SVT 24 sitter reportern stum och stirrar som en fisk framför sig. Lite senare kommer en Afghanistankännare till studion och får nästintill oemotsagd skylla på talibanerna.

Nä, i dag vill man inte vara muslim, så mycket kan jag konstatera. Expressens förra utrikesorakel Ulf Nilson har på egen hand rett ut vem som ligger bakom terroristdåden. Han skriver i Metro att ”De ofattbara terroristdåden i USA visar att vi plötsligt kan befinna oss mitt i ett religionskrig” och skriver att det ”sannolikt” är Usama bin Ladin som ligger bakom terrorattacken.

Aftonbladets Lena Mellin skriver att USA redan har hämnats: ”det visar inte minst nattens attack mot Kabul” (Afghanistan).

I går natt kunde inte CNN bekräfta att det var en amerikansk attack och amerikanska myndigheter förnekar. Alla dessa rykten och lösrykta teorier, de kanske stämmer i slutändan men är det journalisters uppgift att spekulera som om de var vadslagare? Smärtsamt tydligt när fasansfulla och ogripbara saker händer är dock att media (i synnerhet amerikanska media) sysslar med våldsunderhållning.

Varför ska vi annars stirra på groteska bilder av människor som kastar sig ut från skyskrapor, varför frågar annars en amerikansk reporter en överlevande från WTC ”Did you see any blood” varpå hon förtvivlad går därifrån?

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM