Mejla

Alex Schulman

Jag stal spelpengar ur pappas plånbok

Publicerad:

Jag läser om hen som vann 237 miljoner kronor på lotto och kommer att tänka på hur nära jag varit genom åren att stå där salig med jättecheck i ena handen och Svenska Spels vd:s vilt skakande näve i den andra. Jag står i Ica-kön och så plötsligt när jag fibblar med plånboken så får jag en sån jävla känsla i hela kroppen, det liksom sjunger till och jag stannar upp i rörelsen och tänker: Triss! Det är nu det händer.

Och jag förstår ju att en sådan känsla inte bara kommer hur som helst, någon gång i livet ska man få en ingivelse på riktigt och någon gång ska den ingivelsen göra en rik, och då gäller det att bejaka den.

Så jag köper tre trisslotter och skyndar ut och trycker upp trisslotterna mot en vägg nere i parkeringsgaraget och skrapar vildsint. Och när det inte blir någon vinst så blir jag inte bara nedslagen, jag blir också häpen, över att jag hade fel, att ingivelsen inte var sann.

Jag har ju varit spelmissbrukare. Jag måste varit Sveriges yngsta. Började som 10-åring att spela på Lången på Oddset. Det var väl någon åldersgräns, men Kenta som stod nere i tobaken såg mellan fingrarna. Jag spelade först någon gång i veckan och jag förlorade varje gång.

Efter en tid började jag stjäla pengar från pappas plånbok för att kunna spela oftare. Mot slutet där i 13-årsåldern så lade jag säkert ett par hundra kronor i veckan av pappas pengar på Svenska Spel. Det var ett beroende som jag inte kunde ta mig ur.

Jag tänker ofta tillbaka på den där tiden, när jag skakade pengar ur pappas rock för att kunna sätta pengar på matchen mellan Bolton och Wolverhampton. Tänker på det märkliga i att mitt spelande gick rakt ner i statens ficka.

Jag kan ju inte just någonting alls om lagstiftning kring spelande och har aldrig riktigt fattat om vi har spelmonopol och vad som i så fall gick fel med det där, men en sak står klart för mig: att en av de många aktörerna på den svenska spelmarknaden heter Svenska Spel och att det ägs av svenska staten, som därmed tjänar pengar på svenskars spelberoende, det tycker jag är märkligt. Jag har förstått att Svenska Spel påstår att de tar ansvar för spelmissbrukarna.

Men jag har inte sett så mycket av det. Det var ingen som hjälpte mig i alla fall.

Varför ska staten hålla på med spelverksamhet? Ska man inte helt enkelt ta och lägga ner det där Svenska Spel, jo, jag tycker det.

Av: Alex Schulman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN