Mejla

Aftonbladet

Heeeelt otroligt, vädret skiftar över hela landet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är smällkallt i Stockholm i dag. Jag skulle gå ut och köpa frallor i morse och blev konfys av kylan. Jag stod som en stammare som fastnat på bokstaven A och bara häpnade över att det var så kallt. Så kallt var det att jag sedan inte vågade andas för fullt när jag tog mig fram på Odengatan, jag kände att ­kylan kunde sarga ­mina inre organ. Så det fick bli korta andetag, som en kanin, medan jag hukade mot kondiset. Sen kom jag hem och det var inte mer med det.

Tittade på nyheterna på tv sen, vädermannen var mycket uppspelt, han hade något att berätta, jo, vi har en väderlek där det faktiskt är kallare i södra Sverige än i norra. Han pekade storögt och allvarligt på kartan och visade hur det i Lycksele var minus fem grader, medan det nere i Stockholm kunde röra sig ner mot minus tio.

Han var stissig och rörde sig läskigt, oberäkneligt över studiogolvet. Han tyckte av någon anledning att detta var sensationellt. Han upprepade sitt budskap – kallare i södra Sverige än i norra. Jag trodde först att jag hade att göra med en meteorolog som bara hade en dålig dag, som kanske upplevde privata bekymmer och behövde ta några dagar ledigt. Men så bytte jag kanal och hamnade framför en ny ­väderleksrapport och såg samma bågnande ögonlober i vädermännen. Det är alltså KALLARE i södra Sverige än vad det är i norra! Det var som om han beskrev en upptäckt av väderlekarnas motsvarighet till Bigfoot.

Jag läser sedan kvällstidningarna på nätet – de rapporterar om vädret, att det är olika temperaturer i landet.

Det här ska bli värre.

Det ringer en reporter till min fru. Hon vill göra en grej på vädret, tydligen är det KALLARE i södra Sverige än vad det är i norra Sverige. Tydligen ska det bli NOLLGRADIGT i Norrland. Hon undrar om Amanda kan ge norrlänningarna lite tips. Vad gör man ute när det är nollgradigt? Hon vill alltså att Amanda ska berätta för norrlänningarna vad man gör när det är nollgradigt ute. Som om de står inför ett extremt och sensationell väderlek och Amanda Schulman är den enda på jorden med kännedom på området. Amanda svarar: ”De får väl ta av ett lager kläder.”

Reportern nöjer sig så och lägger på.

Efter en stund ringer det på min telefon. Det är från Aftonbladet. De vill tala om vädret.

Det står klart att vi har olika temperaturer i olika delar av Sverige och hela mediesverige tappar greppet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN