Mejla

Johanne Hildebrandt

Tusentals kvinnor dör av hedersvåld

Publicerad:
Uppdaterad:

Abbas Rezai mördades 2005 med knivhugg, slag och kokande olja eftersom flickvännens familj hatade honom. Flickans broder tog på sig mordet men har tagit tillbaka erkännandet och i stället har föräldrarna häktats. Det är fastslaget att det är ett hedersmord, alla tidningar skriver det utan att tveka.

Lyckligtvis har mycket hänt sedan början på 2000-talet då Pela Atroshi och Fadime Sahindal mördades av sina fäder. Då ansågs det vara rasistiskt att tala om hedersmord, debattörer och kolumnister påstod att det inte fanns våld med speciella kulturella förutsättningar. ”Mäns våld mot kvinnor ser i stort sett likadant ut världen över”.

De som verkligen visste vad hederskultur handlade om och hade egna erfarenheter – Sara Mohammad, Gulan Avci, Dilsa Demirbag Sten – viftades undan som rasistiska och icke relevanta.

Debatten och oviljan att förstå gjorde att insatser för att förhindra hedersmord försenades och försvårades under flera år. Numera utbildas polis och myndigheter

i frågan. De flesta inser att till skillnad från svenskt familjevåld handlar det om en familj och klan som tar över misshandeln och förföljelsen av en kvinna när gärningsmannen sätts i fängelse. Hon är en ägodel som ska tvingas att underkasta sig, i flera länder är ”heder” en förmildrande omständighet till mord.

Robert Fisk, en av världens främsta journalister, har skrivit en reportageserie i ”The Independent” om hedersmord i Mellanöstern och Asien.

En trettonårig flicka knivhöggs av sin far för att hon pratat med en pojke på gatan.

Aisha Ibrahim Duhulow, 13, stenades till döds i Somalia som straff för att hon våldtagits av tre män.

Fem kvinnor begravdes levande i Baluchistan, tre av dem var tonåringar som ville välja sina egna makar och därför misshandlades och sköts, de övriga två var äldre kvinnor som protesterade mot händelsen. En mentalt handikappad 16-åring avrättades för att hon blivit våldtagen, listan är oändlig och fruktansvärd.

Enligt Amnestys beräkningar mördas 5 000 kvinnor i ”hederns” namn varje år, Fisk tror att det kan vara fyra gånger så många.

Att någon har kunnat blunda för dessa brott mot mänskligheten är ett mysterium. Att morden fortsätter är den största skammen av allt.

Av: Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN