Nazistfest och skämt om bröst sätter nivån

KOLUMNISTER

En gång är kanske ingen gång. Två gånger kan röja ett helt politiskt klimat.

Av en ren icke-slump inträffar det vecka 11, år 2017. Parallellt har landets identitetspolitiska motpoler ärenden att sköta. Av en ren slump i Jönköpings län.

Feministiskt initiativs ungdomsförbund, Unga feminister, får förhålla sig till att styrelseledamoten Abdirahman Mohammed Ahmed har skrivit en debattartikel. I texten försvarar han ett bröstskämt som Paolo Roberto har lagt ut på Instagram.

Nivån.


Sverigedemokraterna får förhålla sig till att Monica Evertson, föreslagen ledamot i distriktsstyrelsen i Jönköpings län, och hennes make Peter Evertson, har festat med nazister.

Med en ”Camp Auschwitz”-flagga som fond, varpå Monica Evertson på Facebook benämner detta som ”en vanlig morgon”.

Nivån!

Resultatet? Vaggerydsbon Abdirahman Mohammed Ahmed får foten från Unga feministers styrelse, samma kväll som debattartikeln publiceras.

”De åsikter som lyfts fram är ingenting Unga feminister kan stå bakom”, skriver Hedda Tingskog i UF till Ahmed.

Åsikterna han fälls för: ”Sverige står för en ökning i hedersrelaterat våld, samtidigt som allt fler kvinnor rapporterar om att de inte vågar gå ut på nätterna. I stället för att fokusera på dessa verkliga problem – väljer nu media och framstående kulturpersoner att rasa kring ett bröstskämt.”


Ungefär samtidigt beslutar SD i Jönköping förvisso att peta Monica Evertson från nomineringen till distriktsstyrelsen. I stället väljer SD att nominera hennes make – som också har festat i ”Camp Auschwitz”.

”Vi siktar på att få ihop det bästa laget med det material- vi har”, säger val-beredningens Jan-Ove Lipponen till Jönköpings-Posten.

Två av landets starkast trendande politiska rörelser – den feministiska vänstern och den nationalistiska högern – avslöjar sig här. I Jönköping, vecka 11, år 2017.

Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman luftade idén för några år sedan:

Vissa har principen: ”Tycker du lite som vi, kom till oss!”

Vissa andra tänker: ”Tycker du inte exakt som vi, ut härifrån!”

En av rörelserna har i dag vittring på platsen som Sverige största parti.

En har det inte.