Vi kommer inte dö ut på grund av internet

Foto: Aftonbladet / TT
KOLUMNISTER

Ingen är mer positivt inställd till mobilförbud i skolan. Möjligen tangeras jag av pappa, vi får göra upp om titeln vid tillfälle.
Man ska inte pilla med sin mobiltelefon i klassrummet. Vidare ska inte lärare pilla med sina. Eller förskollärare eller butikspersonal. Ingen ska leka med sin telefon när de ska göra det de borde göra.
Vuxna är så söta när de inbillar sig att de beter sig mer vuxet än ungdomar och barn.

Hur många procent skulle BNP öka om folk faktiskt jobbade på sina jobb istället för att kolla vad folk de tycker illa om gör på ­Facebook?

Barn och ungdomar är dess­utom bättre på att odla sina relationer eftersom de har mer tid till detta. Jag vet inte hur många ­vämjeliga inspirationstal jag har sett i videos delade på sociala ­medier på temat ”Det kommer gå åt HELVETE för unga människor på grund av internet”.
Bara häromdagen satt en till ­synes själv ung man och spred sin domedagsanalys nivå magister­examen, om den magisterexamen är läst från baksidan av ett fling­paket.
”Unga människor födda efter 1984 har fått höra från sina föräldrar att de kan bli vad de vill. Sedan kommer de ut i verkligheten och inser att det inte räcker med att vilja”
Ja, och sedan?

Det får jag aldrig riktigt svar på.

Min gissning är att de efter denna kalldusch ändrar uppfattning och spottar upp sig. Jag baserar detta på min övertygelse om att ­människan som däggdjur är ­fantastisk på att anpassa sig till nya ­situationer. Vi har ju också överlevt i 200 000 år trots digerdöd, krig, pandemier, vattenbrist och potatispest.

Men vad vet jag, kanske lägger sig en ung människa ner på marken och självantänder eftersom det inte blev som mamma och pappa sa.
Jag pratade med en högt uppsatt man i sextioårsåldern häromdagen. Hans mamma sa till honom att han aldrig skulle klara av att ta studenten. Sedan gick han hela vägen. Har han gjort karriär tack vare att hans mor sa att han inte kunde eller har han gjort det trots hennes klentro?
Mannen som målar i svarta f­ärger i ett klipp som aldrig tycks ta slut fortsätter sitt mässande med att konstatera att unga männi­skor blir beroende av ­kicken att få svar på sms.
Han pratar som en text av ­Marcus Oscarsson.
Har han inte råd med bredband eller varför är han så bitter?
Människoarten kommer inte dö ut på grund av internet.

Ungdomar kommer odla kärleksfulla relationer med varandra. De kommer kunna se varandra djupt in i ögonen och få en kick av det de känner.

De kommer kunna arbeta. De kommer överleva det vidriga ­vuxensveket ”säga till sina barn att de kan om de vill”.
Vi ska nå nya framgångar tack vare smarta unga människor som inte sitter på sitt jobb och tittar på enfaldiga väggordsanalyser på Facebook istället för att producera.

FAKTA

Mirakelbebis

Janet Jackson, som fyller 51 i maj, har precis välkomnat sitt första barn. Grattis till Janet och grattis till alla kvinnor som i ett slag, en förlossning, blev tio år yngre. Femtio är det nya trettio, gammal är det nya ung!

FAKTA

Mirakelbio

Om ni har möjlighet, unna er en biokväll i kylan. Unna er Manchester by the Sea. Casey Affleck, Michelle Williams och okändingen Lucas Hedges i bästa filmen sedan gamle kungen. Jag menar Albrekt av Mecklenburg.