Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hubert, Hugo

Kamala eller Trump – därför går det inte att säga vem som vinner

WASHINGTON DC. Vem vinner presidentvalet?

Med en vecka kvar till valdagen är det frågan på allas läppar.

På pappret ser det just nu bra ut för Donald Trump.

Men skenet bedrar.

I samtliga fall är hans ledningar så små att de ligger inom den statistiska felmarginalen.

Hur gärna folk än vill få ett säkert svar i förskott går det helt enkelt inte att säga vem som  vinner presidentvalet. Ett amerikanskt presidentval har aldrig varit så här jämt.

Trumps ledning i de nationella mätningarna som redovisas av sajten Real Clear Politics är bara 0,2 procent.

I de sju vågmästarstaterna leder han i snitt med 0,9 procent. Den största ledningen har han i Georgia med 2,3 procent. Men även den ryms inom den statistiska felmarginalen.

Ändå verkar den allmänna känslan här i USA vara att Trump ligger närmast segern.

Det baseras på att han trots allt gått fram lite i opinionsmätningarna medan Harris tappat. Men även Trumps framgångar ligger inom felmarginalen.

Det finns också andra opinionsmätningar, exempelvis Washington Post, som visar att Harris leder knappt nationellt och i tre av de sju vågmästarstaterna.

Ett bevis på hur jämt det är är att båda kandidaterna fortfarande kampanjar i samtliga vågmästarstater.

Ingen delstat är förlorad. Men ingen är heller vunnen. Därför gäller det att entusiasmera de egna anhängarna i samtliga delstater där valet i praktiken avgörs. Övriga delstater är redan givna på förhand på grund av valsystemet i USA.

Valkampanjen går nu in i slutspurten. Båda kandidaterna ökar sitt redan höga kampanjtempo ytterligare. Ofta med 3-4 valmöten på en dag i olika delstater.

Kamala Harris under ett valmöte

En armé av kändisar

De har också en armé av politiker och kändisar som stöttar dem och som också är ute och kampanjar vid sidan av de självklara vicepresidentkandidaterna demokraten Tim Walz och republikanen J D Vance.

Både Michelle och Barack Obama har framträtt flera gånger för Kamala Harris räkning.

För Trump är miljardären Elon Musk ett av de stora dragplåstren.

Det handlar inte så mycket om att vinna nya väljare som att få de egna supportrarna att verkligen gå och rösta. Valdagen är på en vardag när folk jobbar.

När jag häromkvällen var på ett valmöte med Donald Trump i Pennsylvania försökte han få åhörarna att avlägga ett löfte att det verkligen ska rösta.

För i det här valet mer än i något tidigare i USA är frontlinjerna redan dragna. De som gillar Trump har redan bestämt sig och går inte att övertala.

Detsamma gäller de som ogillar Trump och inte har något annat reellt alternativ än Kamala Harris.

Den som lyckas bäst med att få ut sina väljare på valdagen och under förhandsröstningen är den som till slut står som segrare.

Eftersom det inte går att peka ut en segrare genom att luta sig mot opinionsmätningarna är det många som tittar på spelbolagens odds. De flesta spelar på att Trump ska vinna. Men inte heller de oddsen är så överlägsna att man kan vara säker.

Fotboll spår segrare

Spelbolagen brukar vara duktiga på att peka ut vinnare i politiska val. Men det händer också att de har fel. Risken ökar givetvis ju jämnare valet är.

Men det finns också andra sätt för den som vill spå i framtiden.

Häromkvällen satt jag på en sportbar i Charlottesville i Virginia. På tv-skärmarna visades en match i amerikansk fotboll mellan Washington Commanders och Chicago Bears.

Vi hade precis satt oss när det plötsligt utbröt ett våldsamt jubel. Folk blev som galna.

Washington hade gjort en mirakelvändning i matchens slutsekunder. Quarterbacken kastade en så kallad ”Hail Mary”-passning mot motståndarnas målområde. Ett rent chanspass. Spelare från båda lagen hoppade upp i luften för att fånga bollen men den studsade vidare till en Washington-spelare som stod helt fri och kunde göra touchdown. Washington vann sin sista match inför presidentvalet.

Det har med åren blivit ett sätt att förutsäga presidentvalet.

Om Washington vinner den sista hemmamatchen inför valdagen brukar det betyda att det parti som innehar presidentposten vinner valet. Så har det varit i 17 av de 20 senaste presidentvalen.

Vilket i så fall betyder att Kamala Harris kommer att stå som segrare nästa tisdag.

HD utsåg segrare

Fast den teorin har också en hake. Den har stämt i många år men just i de tre senaste valen har resultatet i fotbollsmatchen inte pekat ut rätt segrare i valet.

Dessutom är quarterbackens initialer J D, precis som Trumps vicepresident. Kanske betyder det något?

Så det är bara att inse att vi inte kommer att veta vem som vinner valet förrän tidigast på morgonen den 6 november svensk tid. Blir det så jämt som det förutspås kan det mycket väl dröja ytterligare några dagar innan vi vet. 

När jag år 2000 bevakade mitt första presidentval på plats i USA tog det flera veckor innan segaren var utsedd. Den gången gav Högsta domstolen presidentposten till George W Bush.