Mejla

Natalia Kazmierska

Övergreppet upprepas – och den här gången kan vi inte göra något

KOLUMNISTER

Några timmar efter att miljoner kvinnor marscherat på världens gator för rätten till sina kroppar sändes en misstänkt våldtäkt live på Facebook.

Enligt vittnen strömmade det in kommentarer.

Tre mot en hahaha” ska någon ha skrivit.

Så ser den alltså ut, vår nya laglösa, dokusåpeskadade nätoffentlighet, där ett sexbrott kan streamas i realtid.

Exakt vad som hände på söndagsmorgonen i lägenheten i Uppsala vet vi i nuläget inte, men tre män är misstänkta för våldtäkt, en av dem på sannolika skäl, och polisen bönar allmänheten att lämna in det filmaterial som påstås leva sitt eget vidriga liv på sociala medier.

Enligt de senaste uppgifterna från polisen kan det till och med vara så att filmen inte existerar. Hur nu det förklarar att intima stillbilder från den påstådda livesändningen valsar runt på nätet.*

Hur som helst var det bara en tidsfråga innan denna avgrund skulle öppna sig. Övergreppen mot kvinnor på nätet blir allt mer avancerade, från trakasserier i form av ”dick pics” till rena hot och stalkingbeteenden.

Facebooks live-grupper är ökända depraverade träskmarker där vem som helst kan bli sin egen utgivare och inslagsproducent, ivrigt påhejad av tusentals. Här kan man se människor live-knarka, strippa eller sprida rasistisk dynga, dygnet runt.

Just den aktuella Facebookgruppen är en av Sveriges största med över 60 000 medlemmar, och får sponsring av en sexleksaksbutik på nätet. Den marknadsförs just som ett laglöst land, som en ”grupp utan regler”. Administratörer är fyra ungdomar i Småland. De påstår att de vill starta en insamling till den drabbade kvinnan nu. ”Är inte proffs på att hantera sånna här situationer??” skriver en av dem i ett inlägg.

Vad de kan tänkas ha för juridiskt ansvar är oklart.

Likaså om man överhuvudtaget kan ställa jätten Facebook mot väggen för vad som sänds i deras slutna grupper.

Jurister jag pratat med idag menar att det inte är säkert att själva spridningen av en sådan våldtäktsfilm ens är olaglig i dagsläget. Svensk lagstiftning är på efterkälken, som min kollega Oísin Cantwell skriver mer om här.

Det paradoxala i detta är förstås att det eventuellt var tack vare den påstådda livesändningen som polisen kontaktades och kunde ingripa. Om den omtalade filmen till slut hamnar hos åklagaren, kan den vara viktig bevisning.

Men frågan är om det är någon tröst – för den utsatta kvinnan.

Spridningen av sådant material blir nämligen inte bara en ”förlängning av övergreppet”, som vice chefsåklagare Magnus Berggren sa idag på polisens presskonferens.

Idag är det inte ovanligt att sexbrott mobilfilmas, fotas, sprids vidare. Och blir därmed omöjliga att tvätta bort. Kränkningen upprepas online, gång på gång. Den som drabbas får leva med nätskammen.

*Uppdatering:

Den ursprungliga texten har uppdaterats sedan ny information framkommit från polisen om den påstådda filmen. Följ senaste rapporteringen kring fallet på aftonbladet.se

Av: 

Natalia Kazmierska

Publisert:

LÄS VIDARE

Samtliga tre begärs häktade för våldtäkt i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Sociala medier

Facebook

Sexualbrott

Misstänkt våldtäkt på färja

Uppsala

Våldtäkt