Mejla

Kerstin Weigl

En ohälsosam pakt mellan polis och forskare har blottats

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kriminologiprofessor Henrik Belfrage.
Kriminologiprofessor Henrik Belfrage.

KOLUMNISTER

Utan vidare kunde forskare och studenter sätta sig hos poliserna och bläddra i pärmar om de våldsutsatta kvinnorna. Det är dagens nyhet i Ekots följetong om det så kallade kvinnoregistret.

Jag tycker det är bra att även den pusselbiten lagts till diskussionen. Att en inte så helt hälsosam pakt blir synlig.

Tillsammans skulle de engagerade poliserna i Södertörn och de hängivna forskarna i Sundsvall bli bäst på att skydda våldsutsatta kvinnor.

De arbetade nära, år efter år. Föreläste, skrev debattartiklar.

De delar arbetsgemenskap i ett mindre hörn av Polissverige. En huvudaktör finns: kriminologiprofessor Henrik Belfrage, internationellt erkänd forskare knuten till fyra universitet, författare till över hundra vetenskapliga artiklar. Han säljer även sin kunskap i företaget "Tillämpad och Evidensbaserad Kriminologi AB".

Det var han som översatte checklistan SARA utifrån nordamerikansk förlaga, och lanserade flera andra verktyg i Sverige.

Det var även han som 2007 utbildade poliserna i Södertörn att göra farlighetsbedömningar utifrån SARA, och följande år ville han undersöka resultatet. Något forskningstillstånd ansåg han inte behövdes.

Praktiskt gick det till så att hans forskarkollega Susanne Strand satte sig i Södertörnspolisens lokaler och förde över avidentifierade uppgifter i form av siffrorna 0–1–2.

Men Ekot har uppgifter om att både studenter och forskare dessutom fick bläddra fritt i pärmar med uppgifter om de enskilda kvinnorna, och där de kränkande formuleringarna funnits med i utskrift.

Ja – inte för att forskarna ville något illa.

Utan för att de kunde.

Men kvinnorna har inte gett sitt medgivande till att lämna ut sin historia för forskning.
Visst känns detta igen? I små sällskap sätts överordnade regler lättare ur spel. Samsyn råder. Gränser tänjs.

Forskarna Belfrage/Strand är begripligt nog rasande över kritiken. De som vigt sitt liv åt våldsutsatta kvinnor! Hur ska nu kvinnorna våga gå till polisen när de får stryk under julhelgen?

"Ett större bakslag i arbetet med att skydda våldsutsatta kvinnor har vi inte sett i modern tid", skriver nu kriminologiprofessor Henrik Belfrage i Svenska Dagbladet om Ekots avslöjande kring registret över misshandlade kvinnor.

Så kan jag inte se det. Forskningen måste tåla granskning. Och när allt lugnat ner sig ska poliser ska fortsätta arbeta i Excelfiler. Hur ska de annars kunna hålla ordning på våldsamma män, vad som gjorts och inte gjorts för att skydda kvinnorna?

Poliserna behöver register. Helt igenom etiska register.

Av: 

Kerstin Weigl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisens kvinnoregister

Kerstin Weigl