Är Margot Wallström rätt person?

KOLUMNISTER

Stefan Löfven tänker helt rätt. Han är en grå man som behöver en färgstark kvinna vid sin sida.

Men är Margot Wallström rätt person?

Enligt senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United minds ligger Stefan Löfven långt från sitt drömmål på 35 procent av rösterna i valet. I den uppgick stödet till 29,6 procent av väljarna.

Socialdemokraterna måste alltså lägga in en högre växel och det är det skenet man ska se beskedet om att förra S-ministern Margot Wallström återvänder till inrikespolitiken efter 16 år. Och att hon ska vara med både före och efter valet.

Wallström är ett av sitt partis mest populära företrädare. När Göran Perssons efterträdare skulle utses var stödet större för henne än för Mona Sahlin. Men då ville inte Wallström utan tackade bestämt nej trots lockropen.

Men nu är det alltså dags efter ett knappt år på en tv-station på Sri Lanka, tio år som EU-kommissionär, en tid som FN:s generalsekreterares särskilda representant för kvinnor i krig och andra konflikter och ett par år som ordförande i Lunds universitets styrelse.

Det är lätt att förstå hur Stefan Löfven resonerat. Han är själv inte särskilt färgstark och han är obestridligen en man med rötter i industrin. Sedan han blev partiledare för 2,5 år sedan har han starkt betonat frågor som utbildning, konkurrenskraft och investeringar.

För att bli en valvinnare har han saknat en färgstark kvinna med andra politiska preferenser vid sin sida. I SCB:s stora väljarbarometer, som gjordes i maj, var stödet för S visserligen något högre bland kvinnor än bland män.

Men sedan dess har konkurrensen från Fi ökat. Och valet till EU-parlamentet gjorde det tydligt att de stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, har problem. Väljarna söker sig till partier med tydliga värderingar, som vill mer än att tågen ska gå i tid, hus ska byggas och exporten rulla på.

I ansträngningarna att locka dem kan en kvinnlig parhäst vara helt rätt för Stefan Löfven. Men är Margot Wallström rätt person?

Hennes cv är otvivelaktigt imponerande. Utöver alla uppdrag som nämndes tidigare har hon också varit statsråd i sju år och suttit i riksdagen i nästan lika länge. Som statsråd är det dock många som, i alla fall i efterhand, hävdar att hon inte gjorde någon succé.

Kanske borde Löfven ha satsat på en yngre, kaxigare kvinna? Socialdemokraternas inre krets består i dag av två män och två kvinnor medelåldern. Nu blev det en till, Wallström fyller 60 i september.

Margot Wallström skojade under presskonferensen och sade att ”jag har ju varit förband förut. Det gick ju inte så bra”.

Hon syftade på valrörelsen 1998 då hon var vallokomotiv (S) tillsammans med Göran Persson. Han tog nästan utan undantag över scenen, Wallström tvingades sitta tyst och titta på. Det var ett skolexempel på förminskning.

Nu har Löfven och Wallström testat hur det är att uppträda tillsammans. De gjorde några gemensamma framträdanden under EU-valrörelsen i maj. Det gick bra, enligt Wallström.

Om fortsättningen blir framgångsrik återstår att se. Svar ges den 14 september.

ARTIKELN HANDLAR OM