Mejla

Lena Mellin

Svenskarna för dumma för PPM

Publicerad:
Uppdaterad:

Därför görs pensionen för 7,2 miljoner svenskar om

svårt val PPM-systemet har visat sig vara svårt för svenskarna att lära sig. Därför är det nu tänkt att systemet ska göras om. Bland annat införs en avgift för fondbyten.
Foto: JOEY ABRAITYTE
svårt val PPM-systemet har visat sig vara svårt för svenskarna att lära sig. Därför är det nu tänkt att systemet ska göras om. Bland annat införs en avgift för fondbyten.

Vi är dumbommar, dumskallar och allmänt okunniga.

Därför görs PPM-pensionen om.

Det var inte veckans stora nyhet. Ändå berör den alla som ännu inte gått i pension, det vill säga i runda slängar 7,2 miljoner svenskar.

Regeringen har, rätt eller fel, kommit fram till att vi är klantskallar. Antingen för att vi inte bryr oss tillräckligt om vår framtida pension. Eller för att vi är för okunniga.

Det handlar om det nya statliga pensionssystemet, infört i sin helhet 2003. Där har spararna möjlighet att placera 2,5 procent av den pensionsgrundande lönen efter eget huvud i det så kallade PPM-sparandet. PPM betyder Premiepensionsmyndigheten.

Många gillar det och placerar om sina pengar regelbundet. Andra struntar fullständigt i alltihop och låter Premievalsfonden ta hand om pengarna.

Enligt regeringen, med pensionsminister Mats Odell (KD) i spetsen, är det inte optimalt. Premievalsfonden är visserligen säker. Men den ger inte tillräckligt bra avkastning.

I maj nästa år inträffar följande:

Premievalsfonden läggs ner och ersätts av generationsfonder, det så kallade förvalsalternativet. Det blir även möjligt att aktivt välja detta alternativ.

?Sjunde AP-fonden, som nu administrerar Premiesparfonden, ska erbjuda fondportföljer för dem som vill välja själva men inte tycker att de kan tillräckligt om fond- och aktiemarknaden för att plocka ihop en egen portfölj.

Dessutom införs avgifter på fondbyten. De är i dag gratis. Exakt hur avgifterna ska se ut är oklart, men det har talats om fyra fria byten per år och därefter 20 kronor per byte.

I grunden är de här förändringarna bra. Däremot är orsaken till dem inte så kul. Partierna bakom det nya pensionssystemet; S, M, FP, C och KD, hade, tyvärr, för höga tankar om oss. Tankarna bakom PPM-pensionen var i huvudsak två. Den ena var att medborgarna skulle tvingas att intressera sig för en viktig del av både den nationella och privata ekonomin.

Den andra var högre pensioner. Den absolut största delen av den statliga pensionen följer inkomstutvecklingen. Men här, i PPM, kunde de blivande pensionärerna spela ihop lite mer på börsen.

Resultatet är inte lysande. 2,5 miljoner har fortfarande inte valt fond. 444?000 har en negativ värdeutveckling på sitt PPM-sparande. Vi är helt enkelt inte tillräckligt duktiga. Därför görs systemet om.

"Jag hoppas att ingen av dem har tid att skvallra i största allmänhet utan att de håller käften och gör sitt jobb."

Justitieminister Beatrice Ask (M) tar ton mot att olika avdelningar inom polisen motarbetar varandra.

"Kungafamiljen har till sitt förfogande ett skattefinansierat apanage om 125 miljoner per år. Det borde rimligen täcka Victorias bröllop."

Riksdagsledamoten Marianne Berg (V) vill inte att staten satsar 14 miljoner på kronprinsessans bröllop

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN