Dra ner brallorna på riktigt, Amelia

KOLUMNISTER

Nu har en retuscherad Amelia Adamo klätt av sig naken. Igen. Och det behandlas som en nyhet. Igen. ”Därför klär Amelia av sig.” Som om vi skulle vara förvånade över att hon blottar sig.

Igen.

”Nakenhet brukar fungera när man vill märkas och synas”, kommenterar hon saken och bakom den sanningen ligger gedigen erfarenhet. Men hennes syften är förstås högre. Sextioplussar­en Amelia Adamo ”vill sätta ett rampljus på” och ”synliggöra kvinnorna” i ”den nya generationen femtioplussare”. De gör en stor samhällelig insats, för att de ska bli mer attraktiva.

Så naken är nu inte bilden. Adamo sitter på en bakvänd stol med heltäckande rygg. Det är en efterapning av Lewis Morleys porträtt av eskortflickan Christine Keeler, själv 67 år vid det här laget. Keeler fick 1963 den brittiske försvarsministern John Profumo på fall och samma år togs fotografiet av henne. Originalbilden ägs av National Portrait Gallery i London.

Det är vid det här laget en nästan högkulturell referens. Tjusigt, Amelia. Men jag kan ändå inte låta bli att undra. Om Adamo nu har denna oemotståndliga drift att gång på gång blotta sig, varför då inte göra det ordentligt? Varför smådutta med ett bröst eller en skinka, år efter år? Varför inte ringa upp porrkungen Berth Milton, dra ner brallorna på riktigt och få det gjort, en gång för alla?

Kan vi ana något så oväntat som en aning blygsel här? Kanske till och med ett uns av skam? Det vore en verklig nyhet.

Det finns ett underliggande budskap i Amelias avklädningar. Det är att kvinnokroppen kan vara attraktiv, även då den är äldre än 20 år. Detta har hon förstås alldeles rätt i och landet är fullt av män, förhoppningsvis även kvinnor, som vet om det. Bara 17-åringar inbillar sig att skönhet och sex tar slut strax efter studenten.

Nej, Amelias originalitet ligger på ett annat plan. Hon verkar tillhöra en liten minoritet som inte riktigt litar på att det finns något annat spännande med femtio- och sextioplussiga kvinnor, utöver deras bevisligen vackra stjärtar. När hon vill ”synliggöra” mogna kvinnor, kan hon inte tänka sig något annat sätt än det mest bokstavliga.

Det är en rätt egenartad idé. Och inser man det, inser man också att Amelias ständiga blottande faktiskt inte bara avslöjar hennes kropp.

ARTIKELN HANDLAR OM