Mejla

Kitty Jutbring

Mödomshinnan finns inte längre – slidkrans heter det nu för tiden

Just nu sitter jag på golvet mellan skrivborden på programmet ”Christers” redaktion på Sveriges Radio, P3. Jag ska strax in och sända relationsrådet, och jag har just gått igenom veckans mejlskörd. Det är många mejl och många ängsliga frågor. Vissa är från unga, andra från äldre. När det handlar om råd i relationer, kärlek eller om sex finns det fällor att ramla i. När jag pratar i radio, samtalar med ungdomar eller skriver har jag vissa regler för mig själv: Jag tror inte på ordet ”normal” jag tror inte heller på ordet ”oskuld” och jag tror absolut inte på ordet ”mödomshinna”. Det var Jonna som sa det till mig, min parhäst i relationsrådet:

– Säger du att nånting är ”normalt ”betyder det automatiskt att allt annat är onormalt, tänk på det Kitty! Sa hon bestämt.

Hon lärde mig det pedagogiska uttrycket ”de allra flesta”. Ordet ”oskuld” har blivit ”sexdebut”, det funkar för alla, killar som tjejer och skulden i ordet är försvunnen, som om inte det fanns tillräckligt av det i sovrummen redan. Skam och skuld, särskilt bland oss brudar.

Och så är det ju detta med mödomshinna. Jag tycker det är himla intressant. Jag googlar och letar på nätet: Överallt hittar jag uttryck, som ”brista, spränga hinnan” och så vidare. Ingen koll! ”Hinna” alltså som ett lock, som ska ge män ett ”kvitto” på att det är en kysk och anständig kvinna man lägrar. En ”oöppnad” och ”oanvänd” som ”klicket” i Pucko-locket, eller som den lilla foliebiten på tandkrämstuben. För att inte tala om ”mödom”, förlegat och dammigt! Ni hör själva, det behövs en uppdatering. Och grejen är: mödomshinnan är en myt. Den finns inte. Det finns ingen hinna, inget lock, ingen försegling. Det finns annat där dock: hudveck, små flikar, ruggliga kanter, och inne i slidan finns muskler, starka muskler som kan spännas sig och krampa rejält om man är nervös, rädd, under tvång, inte redo, eller inte tillräckligt kåt helt enkelt, och det är då kan det ibland kan blöda om man inte är försiktig. (I vissa, ovanliga fall kan dessa hudveck vara hopvuxna men då behövs ett snitt från en läkare, min nära vän genomgick det). Jag har vetat det här länge, jag har försökt förmedla det, men nu får jag äntligen hjälp på traven, på rfsu.se hittade jag följande:

”Slidkrans heter det! RFSU skrotar myten om mödomshinnanMyten om mödomshinnan har gjort alldeles för stor skada under alldeles för många år. Nu är det dags att en gång för alla säga som det är: det finns ingen hinna! Därför ger RFSU i dag ut handboken ”Slidkransen. Frågor och svar om myter kring mödom och oskuld.”

Underbart! Jag ser framför mig hur jag på midsommar samlar alla vänner, hela släkten, barn och vuxna. Vi klär in det höga midsommarstångskorset med blad och blommor och sen, trött på det eviga jämförandet med fallosen, ropar jag glatt och full av entusiasm: Vem hjälper mig med slidkransarna?

avKitty Jutbring

ARTIKELN HANDLAR OM