Mejla

Oisin Cantwell

Färre dör i terrordåd

Det är för en genomsnittlig konsument av tidningar, radio och tv nog lätt att tro att det bara blir vanligare och vanligare att människor mördas i terrordåd.

Sanningen är att de blir färre.

"Global Terrorism index 2018", presenterad i går, är en såväl upplyftande som dyster läsning.

Om vi börjar med det positiva: För tredje året i rad sjunker antalet dödsoffer för terrordåd i världen, till 18 814. En minskning med 27 procent, jämfört med 2016.

Detta beror framförallt på att IS är på tillbakagång i Irak och i Syrien, vilket inte hindrar att den islamistiska mördarsekten även under 2017 var världens dödligaste terroristorganisation.

I västvärldens medier är det primärt attentat i Europa och USA som uppmärksammas, men det är sannerligen inte den rika delen av världen som drabbas hårdast av politiskt motiverat våld.

10 länder i Afrika och Asien utsattes för 84 procent av de i huvudsak islamistiska terrormorden. Värst utsatt var Afghanistan med över 4 000 dödsfall.

Den blodigaste attacken stod den islamistiska rörelsen al-Shabaab, som dödade 587 människor med en lastbilsbomb i den somaliska huvudstaden Mogadishu, för.

Nedåtgående trend

Situationen i Europa har förbättrats radikalt. Antalet terrordödade minskade med 75 procent. Och preliminär statistik för årets tio första månader visar att den nedåtgående trenden håller i sig.

Det finns flera orsaker till utvecklingen. Försvagningen av IS, bättre övervakning och intensifierat förebyggande arbete är några av dem.

Förra årets värsta terrordåd i Europa var attacken mot en nattklubb i Istanbul nyårsdagens morgon med 39 dödsoffer och självmordsmordsbombaren som slog till på artisten Ariana Grandes konsert i Manchester, 23 döda.

Sverige (Drottninggatan), Storbritannien, Spanien, Österrike och Finland var de enda europeiska länder med ökat antal terroristiska mord.

Växande högerextremt våld

Rapportförfattarna pekar på några orosmoment. Terrorismen förflyttar sig snabbt och attacker sker på nya platser. Länder i norra Afrika och sydöstra Asien tycks vara särskilt utsatta.

Den största varningen utfärdas emellertid för växande högerextremt våld i västvärlden. Mellan 2013 och 2017 dödades 66 personer i 113 attacker av individer eller grupper från vit makt-miljön.

Bara under förra året skedde 59 av attentaten i vilka 17 människor mördades.

Sex av dessa attacker inträffade för övrigt i Sverige.

Sammanfattningsvis: Den islamistiska terrorismen trängs tillbaka och de högerextrema morden tycks bli vanligare i väst.

Tendenser som medier kanske inte helt har lyckats spegla.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

al-Shabaab

Europa

Mogadishu

Sverige

Medier

Asien