Mejla

Alex Schulman

Ett mindfuck som får mig att börja googla

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gunilla Bergström bestämde att Alfons pappa skulle vara en 36-åring, men hon råkade rita honom som en 56-åring, skriver Alex Schulman.
Gunilla Bergström bestämde att Alfons pappa skulle vara en 36-åring, men hon råkade rita honom som en 56-åring, skriver Alex Schulman.

KOLUMNISTER

Det är en speciell sorts människor som påpekar för andra att Alfons Åbergs pappa är 36 år gammal.

De gör det med ett nervöst litet fniss och förväntar sig att människor som är i närheten av den åldern ska få omedelbar ångest av informationen, att man ska tänka på hans stickade tröjor, hans piprökande, hans kala huvud och hans små tussar av hår vid tinningarna och mumla för sig själv:

”Herregud, jag är lika gammal som Alfons Åbergs pappa. Och Alfons Åbergs pappa är ju en … farbror.”

På mig har det där pratet inte bitit – och jag är ändå tre år äldre än Alfons Åbergs pappa – och det beror på att Alfons Åberg inte finns. Att han är ett tecknat fantasifoster. Det är helt enkelt ett dåligt hantverk av Alfons skapare Gunilla Bergström. Hon bestämde att Alfons pappa skulle vara en 36-åring, men hon råkade rita honom som en 56-åring. Hur ska jag få ångest för att någon tecknar klumpigt?

Däremot har det hänt något annat under det senaste året. Jag närmar mig min 40-årsdag och blir alltmer besatt av åldrar. Min egen och andras.

Jag blir på riktigt konfys och känner illamående när jag läser att Lasse Kronér är lika gammal som Tom Cruise. Det är ett sånt mindfuck att jag inte vet vad jag ska ta mig till. Jag googlar på ”lika gammal som” och får reda på hisnande saker, saker som jag tidigare läst på Twitter och aldrig brytt mig om, men som plötsligt får fäste i mig.

Kalle Moraeus är lika gammal som Brad Pitt. Mads Mikkelsen är lika gammal som Chris Rock. Håkan Hemlin är lika gammal som Jay-Z. Leif

GW Persson är lika gammal som Lemmy i Motörhead. Göran Persson är lika gammal som Bruce Spring­steen. Henrik Dorsin är

lika gammal som Bradley Cooper.

Men vänta nu. Henrik Dorsin är född 1977. Han är 38 år. I samma ålder som Alfons Åbergs pappa. Vilket ju är rimligt, med tanke på Dorsins kärlek till kupletter, hans kala huvud, hans västar under kavajen. Dorsin är lika gammal som Alfons Åbergs pappa. Jag är lika gammal som Dorsin.

Herregud.

Jag är lika gammal som Alfons Åbergs pappa. Och Alfons Åbergs pappa är ju en … farbror.

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alfons Åberg

Alex Schulman