Mejla

Lena Mellin

Högmodet kan bli Jimmie Åkessons fall

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Lena Mellin om SD-ledarens tal på Almedalen

VISBY. Jimmie Åkessons högmod kan bli hans fall.

SD ska bli Sveriges största parti.

The sky is the limit (himlen är taket).

Det är inget fel på att ha ambitioner. Men i sitt tal under politikerveckan i Almedalen visade Jimmie Åkesson prov på någonting annat. Nämligen högmod. Eller möjligen bara övermod.

Sedan några dagar tillbaka så är Sverigedemokraternas mål inte längre att bli näst störst. De ska bli störst, större än både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Allting är givetvis möjligt men det är värt att påminna om att Socialdemokraterna varit Sveriges största parti sedan 1917.

Inte ens när det var oerhört nergånget, i valet för fyra år sedan, tappade de den positionen.

”The sky is the limit”, sade Åkesson också och ville med det säga att ingenting kan stoppa Sverigedemokraterna.

Första gången detta engelska uttryck slog igenom i svensk debatt var för 23 år sedan. Dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis slogs, också med ett betydande övermod, för att behålla den fasta svenska kronkursen.

För att skydda valutan från angrepp var han beredd att höja räntan hur långt som helst, himlen var taket.

Det var givetvis fel. Gränsen gick vid 500 procents ränta och sedan rämnade allt. Kronan tappade en tredjedel av värdet på några dagar.

Ett tredje exempel på att Jimmie Åkesson har problem med markkontakten är planerna på att öronmärka ytterligare en månad i föräldraförsäkringen till mamman och till pappan. Resten ska kunna fördelas fritt mellan föräldrarna.

Med något som närmast kan liknas vid raseri attackerade Åkesson dessa planer, som stöds av en majoritet i riksdagen. Det var i sig inte anmärkningsvärt.

Det märkliga var att exemplet han lutade sig mot handlade om honom själv.

Jimmie Åkesson fick barn i december före supervalåret 2014. Om den tredje öronmärkta månaden hade varit genomförd hade ”staten tvingat honom och hans familj” att skicka den lille pilten till förskolan vid ett halvårs ålder.

Det är svårt att förstå vad Åkessons obehärskade utbrott bygger på. I dag kan familjen fritt disponera över nio månaders ersättning, i framtiden sju. Sambon hade alltså kunnat vara hemma i tio månader under supervalåret med 80 procent av sin lön även med de nya reglerna. En katastrof? Kanske inte.

Om det mot förmodan inte hade räckt så kanske Åkesson, som tjänar 100 000 kronor i månaden, skulle slanta upp lite extra till hushållskassan under några månader.

I gammal god still framställde Jimmie Åkesson det också som Sverigedemokraterna är de enda som förstått att islam är en religion och islamism en politisk rörelse och att den senare är förkastlig.

Upplysningsvis är samtliga åtta partier i Sveriges riksdag emot våldsbejakande extremism, under vilka förtecken den än uppträder. Där är enigheten total.

Sverigedemokraterna lanserade under dagen nya förslag som ska appellera till kvinnor, bland annat graviditetspenning till fler, mindre barngrupper i förskolan och slopad karensdag för förskolelärare. SD:s stöd är dubbelt så högt bland män som bland kvinnor.

Gruppledaren Mattias Karlsson hävdar att KD blivit ett slags SD light sedan de vill beslagta pass och kunna stoppa IS-aktivister vid gränsen. Samt kunna döma dem för landsförräderi.

Men SD tycks alltså vilja bli KD light. Eller hur?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalsveckan 2015

Jimmie Åkesson

Lena Mellin