Kan statsministern dejta en vd för ett statligt bolag?

KOLUMNISTER

Lena Mellin: Persson kan få svårt att uttala sig om alkoholpolitiken

Kan statsministern ha ett förhållande med chefen för ett av statens egna bolag?

Frågan ställs på sin spets sedan Göran Persson deklarerat att han ”umgås” med Systembolagets vd Anitra Steen.

För fyra år sedan blev Erik Åsbrink och Ylva Johansson ett par. I ett oförglömligt pressmeddelande meddelade förra finansministern och förra skolministern att ”vi är kära i varann”.

Enligt Göran Persson var det omöjligt att behålla båda i regeringen. Statsministern och finansministern, som löser tvister mellan de andra ministrarna och förhandlar med dem om pengar, kunde enligt Persson inte vara tillsammans med en annan minister.

Alltså kallade han upp Åsbrink och Johansson på rummet och meddelade att en av dem fick lämna regeringen. De fick själva välja vem.

Men paret kunde självfallet inte komma överens. Hur kul är det att ge sin älskade sparken? Vid ett nytt möte ett par dagar senare tvingades Göran Persson att själv fatta beslutet – han behöll finansministern.

Situationen påminner om den som uppkommit sedan Göran Persson på söndagspromenad på Harpsund med ispik och kikare deklarerat att han ”umgås” med Systembolagets vd Anitra Steen.

Hon utsågs för fyra år sedan till vd för det helstatliga Systembolaget och är alltså indirekt anställd av regeringen. Hennes företag är dessutom helt beroende av regering och riksdag för sin existens.

Det finns alltså skäl att fråga sig om Persson bör vara lika hårdhänt när det gäller sitt eget liv som när det gällde Erik Åsbrink och Ylva Johansson. Anitra Steen är lika beroende av Göran Persson som skolministern var av finansministern.

Paret Persson-Steen uppger att de träffades för första gången den här helgen. Men de har redan samma uppfattning om alkoholskatterna och dess betydelse för Systembolaget.

Göran Persson gjorde i början av januari ett uppmärksammat utspel om alkoholskatten. På ett möte i Helsingör med Nordens s-partier meddelade statsministern att han trodde att Sverige skulle tvingas följa efter Danmark och sänka spritskatten.

– Var vi hamnar med vår alkoholskatt beror på hur mycket Systembolaget tappar i försäljning. Vi måste skydda vårt detaljhandelsmonopol, sade Persson.

Uttalandet gick på tvärs med regeringens normala uppfattning.

Men fyra dagar tidigare hade Anitra Steen gjort ett liknande uttalande:

– Om alkoholskatten i Sverige skiljer sig för mycket mot omvärlden finns det risk för att Systembolagets alkoholpolitiska funktion försvinner, sade hon i nyhetsbrevet ”Alkohol update” och tillkännagav att det ”finns skäl att analysera hur vi skall förhålla oss inför 2004”.

Om förhållandet mellan Systembolagets vd och statsministern blir långvarigt finns det skäl för Göran Persson att låta bli att uttala sig om både sprit, alkoholskatter och Systembolaget. Annars kommer misstankarna om att den delen av det offentliga Sverige styrs från matbordet i Sagerska huset.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM