Mejla

Peter Kadhammar

Tack Catharina, du har gjort Sverige till ett bättre land

Mats Qviberg.
Mats Qviberg.

KOLUMNISTER

I dag finns det bara en hjälte och det är Catharina Lagerstam, en kvinna jag inte vet något om mer än att hon uppenbarligen besitter ett lejons mod.

Det var hon som i HQ-Bankens styrelse slog larm om att bankens innehav av värdepapper var kraftigt övervärderat, det var hon som valde att lämna styrelsen när Mats Qviberg och de andra ledamöterna gav en fnysning till svar.

– Hon har inte nerver att sitta kvar i styrelsen, sa Qviberg.

Man behöver inte veta något om HQ–Bank för att av en sådan kommentar känna grupptrycket och en instängd, självgod atmosfär.

Att Lagerstam avgick när styrelsen röstade ner hennes krav att marknaden skulle informeras om övervärderingen och frågan utredas vidare visar inte att hon har ett lejons mod. Det visar bara att hon har integritet, något man har rätt att begära av alla som sitter i en styrelse eller arbetar i ett företag.

Frånsett Mats Qvibergs töntiga kommentar, som sa mycket om honom men inget om Lagerstam, sköttes avhoppet diskret. Inga förklaringar. Qviberg sa att de hade "olika åsikter i en strategisk fråga".

Modet kommer senare.

I näringslivets topp och särskilt i bankvärldens är man diskret. Hur mycket får vi veta om diskussioner och avgöranden som berör tusen och åter tusen människors försörjning, beslut som kan vara kloka eller dumma, beslut som rör vår välfärd?

Mycket lite. Det finns personer som är briljanta i näringslivet, självklart, och där finns genuina korkskallar och sådana som blir dumma på vägen, övergödda av pengar, omgivna av lismare.

Gemensamt för dem är man inte pratar, inte utåt. Sverige är ett litet land, karriärvägarna få, bäst att hålla sig väl.

Finansinspektionen slog till mot den skandalöst misskötta HQ-Bank och drog in tillståndet. Mats Qviberg och andra åtalades för svindleri.

Catharina Lagerstam vittnade i rättegången, hon berättade om uppblåsta värden och sin egen förskräckelse: "Det kan inte vara sant!"

Jag läser i ett referat att delar av Mats Qvibergs team utbytte blickar och skrattade när hon vittnade. Som det brukar vara under rättegångar mot motorcykelbusar alltså.

Men Catharina Lagerstam stod för sina ord. Hon pratade när andra teg. Det kallar jag beundransvärt mod.

Qviberg och hans medåtalade friades i tingsrätten på tisdagen. Det ändrar inget i det faktum att Catharina Lagerstam gjort luften i Stockholm lite friskare och Sverige till ett bättre land.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Catharina Lagerstam

Mats Qviberg

HQ

Peter Kadhammar