Svennis är kanske bara en vanlig kåt-Svennis

KOLUMNISTER

Marilyn Monroe hade som bekant en romans med John F Kennedy. Det mesta om det förhållandet tog hon med sig i graven. Marilyn Monroe teg snällt och led i tysthet. Don´t ask what the president can do for you but what you can do for the president.

Men det är nya tider. I alla fall i England. Där kan en snygg kropp och ett flirtigt leende visa sig vara hårdvaluta i kändisotrohetskarusellen. Från fattiglapp till miljonär på ett ligg.

Inget häpnadsväckande med det. I en värld där man kan bli kändis på att ha silikonbröst eller genom att vara med i en dokusåpa eller både och, varför skulle man inte kunna bli rik på några sex-sms eller sex-mejl. Men det är naturligtvis strikta könslagar som gäller.

Vi som väntar på lite twistad jämställdhet får nog vänta några hundra år till. Det vimlar inte direkt av unga snygga män som drömmer om att sätta på en Hillary Clinton eller en Posh Spice för att sedan sälja historien till News of the World. Eller så drömmer unga snygga män om det men får inte till det för kändiskvinnorna är upptagna med att brottas med det där om att det är taskigt att vara otrogen eller hur skulle det se ut om det kom ut till hela världen att jag gillar att bli slickad.

Så i väntan på det får vi hålla till godo med - Sven-Göran Eriksson. Svennis verkar vara en idol för många medelålders män. Om det inte var väldigt konstigt med medelålders män som hade idolaffischer ovanför sängen så skulle säkert många medelålders män ha en poster med Svennis ovanför sängen. De skulle samla på bilder av honom och byta med varandra. Därför är det viktigt att hitta andra förklaringar än att Svennis bara är en vanlig kåtbock nu, i dessa tider, då den stora nyheten är att Svennis kanske varit otrogen igen, eller kanske inte varit otrogen.

En krönikör i Aftonbladet lanserade förklaringsmodellen att Svennis helt enkelt var för feg och inte vågade göra slut med Nancy, sin flickvän. Därav de andra kvinnorna.

"Inte vågade". Smaka på den en gång till.

Jag menar vi snackar en temperamentsfull kvinna från Italien, inte Saddam Hussein väl? En man som klarar av att träna engelska fotbollslandslaget kan väl knappast klassificeras som feg.

Den där ursäkten har man hört förut. Män som gör lite konstiga saker, som att skita i sina barn eller vara otrogna, det handlar alltid om frun. Exfrun är för dum. Eller den nya frun är för hård. Mannen vågar eller kan inte sätta emot.

Svennis kanske bara är en vanlig kåt-Svennis. Vill ha Nancy och äta kakan ändå liksom. Många män låter sig också luras av Svennis image, mannen som pratar flytande italienska och klär sig i lyxkostymer, lunchar med Beckham, bor i herrgård och har en snygg italianobrutta på armen. Och samtidigt är alldeles sig själv, en enkel grabb från Torsby.

Många män tror helt enkelt att Svennis är ett bevis på att andra män duger som de är. Dessutom sa ju exkändisen Camilla Henemark härom dagen i tidningen att hon tycker att Svennis är jättesexig. Han hade en beslöjad blick när jag träffade honom, sa hon. Sugande blick.

Jag ser framför mig hur Camilla Henemark går fram till charken på Ica i Torsby. Jag vill ha lite skinka, säger hon och tittar på mannen med liten nätmössa och förkläde som står bakom disken. Han försöker suga fast henne med blicken men Camilla Henemark står och kollar upp i taket och väntar på sina skinkbitar. Hon får sitt paket och går. Kvar står Svennis i sin nätmössa och tänker att om jag bara hade tagit chansen och blivit fotbollstränare i Lazio i stället, fått gå klädd i dyra kostymer och tjänat massor av miljoner, då hade Camilla Henemark varit intresserad av mig - sexfursten från Torsby. Nu är jag bara en vanlig medelåldersman i en köttdisk på Ica utan fett bankkonto.

Så vi får hålla till goda med den gamla vanliga dramaturgin. Man med makt och pengar får ligga med tjej utan makt och pengar. Fast med en liten twist - älskarinnorna sitter inte längre snällt i avbytarbåset och väntar på sin tur. De sitter inte med hjärtat i handen och gråter stora krokodiltårar för att den där starlet-drömmen om prinsen återigen gick i kras.

Älskarinnorna tiger inte längre i församlingen.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM