Mejla

Monica Gunne

De utförsäkrade lever sitt liv mellan stolarna

Publicerad:
Uppdaterad:

De är ca 40 000.

Det är en tyst och stryktålig grupp som flyter omkring där ute i kommunernas träskmarker.

Och här kan man tala om ”utanförskap”.

Det här handlar om de drygt 40 000 som är ”ut­försäkrade”. Om de som fortfarande är sjuka, men som ändå har förlorat sin sjukpenning eller sjukersättning.

Hur går det till?

Jo, det kan vara lätt hänt, om du har passerat de så kallade ”fasta tidsgränserna” och inte kan bevisa för Försäkringskassan att du fortfarande är sjuk.

I rapporten ”Gör rätt från dag ett” har Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersökt 670 ”utförsäkrade” i Hässleholm, Halmstad och Borlänge. Och enligt rapporten­ så tvingas 10 procent av de sjuka att gå till socialen­ när de blir ”utförsäkrade”.

Men socialen är en återvändsgränd.

De ”utförsäkrade” är sjuka och har ett läkarintyg, men socialen kräver ändå att de ska göra sig av med bil, bostadsrätt och besparingar. Att de ska ansöka om sin överlevnad varje månad och att de ska redovisa alla kvitton.

Att de ska leva­ i fattigdom och beroende.

Men socialtjänsten kan inte få de sjuka på fötter. Man kan inte erbjuda någon rehabilitering och man kan inte hjälpa dem ut på arbetsmarknaden.

Enligt SKL så har 46 procent av de ”utförsäkrade” aldrig arbetat och var femte har inte­ jobbat sedan 2000.

Och trygghetssystemen spottar ut de sjuka och unga.

De passar inte in någonstans.

I Borlänge är de unga för friska­ för Försäkringskassan och för sjuka för Arbetsförmedlingen. Och deras sjukdomsbild är för komplicerad för att sjukvården ska kunna­ hjälpa till. Och när vården har fått nys om att de unga lever på försörjningsstöd, så har det hänt att de inte blivit ordentligt utredda.

Enligt SKL:s utredare har Halmstad ingen kompetens att hjälpa den allt större gruppen av unga vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder som adhd, add, Aspergers­ syndrom och autism­.

Så vad kostar då de sjuka och ”utförsäkrade” som tvingas leva sitt liv med soc?

100 miljoner per år.

Det är mindre än en procent av den totala kostnaden på 12 milj­arder som hela det ekonomiska biståndet kostar.­

Så här är det lätt för regeringen att göra något för ”utanförskapet”.

Av: Monica Gunne

Publicerad: