De saknar helt enkelt bra svar

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraternas kris är monumental.

Den handlar inte om Håkan Juholts hyresbidrag eller hans virrighet.

Den handlar om en identitets­löshet.

Dagens skräcksiffror i Aftonbladet/United Minds, där Socialdemokraterna ligger under 25 procent, borde egentligen inte förvåna någon. Socialdemokraterna har mycket stora problem, både med sin image och med sitt politiska innehåll. Vad erbjuder (S) som inte något annat parti gör just nu? Ingen vet, alltför få undrar.

Socialdemokraternas största problem just nu är att de har en partiledare som i väljarnas ögon inte håller måttet. Håkan Juholt är, för närvarande, ingen som kan utmana M-ledaren Fredrik Reinfeldt om statsministerposten eftersom han verkar för lättviktig. Det må vara sant, det må vara ren goja. Men det är så människor uppfattar det.

På samma sätt förhåller det sig i tvekampen mellan finansminister Anders Borg och utmanaren Tommy Waidelich. Waidelich, uppfattas som en hygglig prick. Det räcker, tyvärr, inte. Vill man vara med och leka krävs kraftfullare alternativ.

Symptomatiskt är att ingen i ledande ställning inom Socialdemokraterna vill kommentera dagens opinionssiffror. De har, helt enkelt, inget bra svar.

Jag har skrivit det förut, och är tyvärr tvungen att skriva det igen. Det som många uppfattade som det starka, statsbärande partiet, Socialdemokraterna, är inte längre det.

I arbetet med att erodera den bilden har Fredrik Reinfeldt (M) och de nya moderaterna varit oerhört framgångsrika. De har inte bara lyckats framställa sig själva som vinnare, de har också fått sossarna att framstå som ett parti för förlorare, ur takt med samtiden. Det ger uppenbarligen utdelning. I alla fall 3,5 år före nästa val.

Tillbaka till Socialdemokraterna. Det är ett parti som bär vår moderna historia, men som inte lyckas göra den angelägen, just nu eller för flertalet. Man kan beklaga det eller konstatera det.

2014 är i Sverige ett supervalår med val i maj till EU-parlamentet och i september till kommuner, landsting och riksdag. Socialdemokratin har sedan den allmänna rösträtten infördes inte förlorat så många val som man nu ser ut att göra.

Normalt sett borde alliansen vara Juholts största fiende. Just nu är det inte så.

För närvarande är Socialdemokraternas största problem Vänsterpartiet i ny skrud under Jonas Sjöstedt. Han tillhör partiets högerfalang och är allmänt respekterad bland socialdemokrater. Han har en målmedveten retorik som tilltalar många inom S.

Den som lever får se. Men säkert är att dagens katastrofsiffror påverkar Socialdemokraterna, trots att det är tre år till nästa val. Särskilt som det är bara fyra dagar kvar till partiets högsta ledning ska ta ställning till omdiskuterade högre ersättningar till de egna, bland andra ekonomiske talesmannen Tommy Waidelich. På vilket sätt har han gjort sig förtjänt av extrapröjs?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM