Mejla

Lena Mellin

Sossepolitik ska utrota terrorism

Publicerad:
Uppdaterad:
Nygamla Metoder Säkerhetspolisen menar att vi inte bör rusa i väg och ställa krav på extraordinära befogenheter efter självmordsattacken i Stockholm. Visionen bör i stället vara att skapa ett samhälle där alla inkluderas – inte exkluderas.
Nygamla Metoder Säkerhetspolisen menar att vi inte bör rusa i väg och ställa krav på extraordinära befogenheter efter självmordsattacken i Stockholm. Visionen bör i stället vara att skapa ett samhälle där alla inkluderas – inte exkluderas.

Förr var det övervakning, telefonavlyssning och buggning som gällde.

Nu är det traditionell sossepolitik som ska utrota terrorismen.

Julen är här och påbjuder frid på jorden.

Men vi lever inte i frid, vi lever i terrorns tid. Drygt nio år har gått sedan den 11 september. al-Qaidaterrorister slog till mot USA:s hjärta, tvillingtornen på södra Manhattan och försvarshögkvarteret Pentagon.

Minns ni världens svar? Amerikanska myndigheter fabricerade snabbt, ibland alltför raskt, listor på misstänkta terrorister vars tillgångar skulle frysas. Att bistå en person på listan med pengar var ett brott mot FN- och EU-beslut.

I rasande takt klubbade världens länder igenom nya möjligheter för polisen att telefonavlyssna och bugga. På flyget försvann metallbesticken och glasen, på flygplatserna tvingades passagerarna att tassa runt i strumplästen eftersom skorna kunde dölja vapen.

Det var repression. Världen skulle få bukt med terrorismen med tvångsmedel. USA fick FN:s godkännande att slå till mot Afghanistan där talibanregimen antogs skydda Usama bin Ladin och hans styrkor.

Det var då. När Säkerhetspolisen presenterade sin uppmärksammade rapport om våldsbejakande islamistisk extremism var det däremot inte nya maktmedel som efterlystes för att få bukt med den potentiella terrorismen i Sverige.

– Nu bör vi inte rusa i väg och ställa krav på extraordinära befogenheter till staten. Lösningen är inte mer tvång i samhället, slog Säpochefen Anders Danielsson fast.

I stället efterlyste Säkerhetspolisen, av alla instanser, det som nog måste rubriceras som gammal, traditionell sossepolitik.

Det är segregationen och marginaliseringen av vissa grupper som skapar den grogrund som gör att Säpo anser att det vandrar omkring knappt 200 potentiella terrorister i Sverige.

Alltså är det arbete, bostäder och utbildning som behövs. Inkludering, inte exkludering, är det som gäller om man vill få bukt med terrorism och extremism. Observera att det inte är Per Albin Hanssons gengångare som säger det. Utan Säkerhetspolisen.

På kort sikt kan, fortfarande enligt Säpo, fler fritidsgårdar och lyssnande närpoliser göra susen.

En slående förändring. Från repression till arbete, bostad och utbildning.

Eller är det bara fråga om andra tidsperspektiv? Från akutvård till varaktig förbättring av folkhälsan.

En fridfull jul, allesamman. Även om det tar lite tid att ordna den.

Två julcitat

”Jag slutade tro på jultomten när jag var sex år. Min mamma tog med mig till ett köpcentrum så att jag skulle få se honom, och så bad han mig om min autograf. ”

Förra barnstjärnan Shirley Temple

”Från kommersiell synpunkt skulle det vara nödvändigt att uppfinna julen om den inte redan ­hade funnits”.

Brittiska journalisten Katherine Whitehorn

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN