Mejla

Anders Westgårdh

Det är små saker som gör oss stora

Publicerad:

Egentligen hade jag laddat för en bitter drapa över världens eländiga tillstånd.

Men så kom det en länk med rubriken ”21 bilder som ger dig tillbaka tron på mänskligheten”.

Jag brukar nästan aldrig klicka på sånt som folk skickar runt på nätet. Det brukar oftast vara slöseri med tid. Men den här gången var det något som kändes annorlunda. Och det jag fick se gav mig allt jag önskade, och glädjetårar därtill.

Första bilden: en grupp kristna längs en gayparad i Chicago med t-shirts och skyltar som ber om ursäkt för allt som kyrkan utsatt de homosexuella för genom årtionden. En skylt med texten ”Jag brukade vara en bibelviftande homofob. Förlåt mig”.

Andra: 17-åriga Meghan Vogel låg sist i loppet när hon hann ikapp en jämnårig tjej på randen till kollaps. I stället för att springa förbi och slippa bli sist bar Meghan sin medtävlare på ryggen 30 meter fram till mål­linjen, som de passerade tillsammans.

En skylt på gatan utanför en Subway-restaurang: GRATIS MAT FÖR DE HEMLÖSA VARJE FREDAG KL 15-17.

Ett ungt par med en ettåring bad om notan efter ett restaurangbesök. På notan stod inga siffror, bara detta: ”Någon betalade notan för oss när vi var unga föräldrar. Fortsätt ert viktiga jobb, tiden går så fort…”.

Bilden av en brandman som ger syrgas till en kattunge som räddats från ett brinnande hus.

En lapp: ”Hej granne! Jag heter Mohammed och är nyinflyttad på tredje våningen. Vi muslimer firar ramadan hela månaden. På söndag 7 augusti klockan 20.00 bryter vi fastan. Då vill jag bjuda dig och din familj på middag hos oss. Välkomna!”

En skylt i fönstret på en kemtvätt i Portland: OM DU ÄR ARBETSLÖS OCH BEHÖVER RENA KLÄDER FÖR EN ANSTÄLLNINGSINTERVJU TVÄTTAR VI DEM GRATIS.

På en pir i Melbourne slungades Sue Drummonds lilla jycke plötsligt ner i havet av en hård vindpust. En ung man som råkade vara på piren för att sprida sin mormors aska tvekade inte att dyka ner i de höga vågorna för att rädda hunden.

Den sistnämnda bildserien är ofantligt gripande, och jag njuter när ögonen tåras av människo­kärlek.

Det är summan av de små gesterna som gör de flesta av oss människor så stora. Och så länge kattungar får syrgas och hemlösa får kemtvätt finns det fortfarande hopp.

Gav nytt liv åt gammal goding

Tablettasken.

I denna tid av multinationell likriktning lyfter jag på hatten för Björn Holmgren och hans Sockerbageriet, som ger nytt liv åt favoritgodis man trodde var helt utdöda. Hjärtat slog dubbelslag när jag återupptäckte tablettaskarna Zig Zag och Viol, och häromsistens hittade jag klassikern Ako-Mint i varsam retroversion. En smaskig kulturgärning!

Ekonom: 1978 var bästa året

1978 var bästa året.

En grupp ekonomer i Australien har forskat sig fram till vilket som är det hittills bästa året enligt ett nytt mer heltäckande mått på ekonomisk utveckling kallat Genuine Progress Index (GPI), som justeras för faktorer som till exempel miljöförstöring, brott och inkomstfördelning. Och vinnaren är: år 1978! Det var väl det jag visste…

avAnders Westgårdh

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM