Att stämpla barn som mördare på det här sättet är oacceptabelt

Foto: Magnus Lejhall/TT
Dagen efter mordet på en 13-årig pojke vajade flaggorna på halv stång i Olofström och en tyst minut hölls för att hedra den döde 13-åringen. 
KOLUMNISTER

En dyster sanning gjorde sig i förbigående påmind i ett pressmeddelande som åklagare skickade ut i går.

Ännu år 2017 bedöms barn vara mördare utan att saken har prövats i domstol.

Jag krävde i en kolumn härom dagen att det borde vara lag på en så kallad bevistalan ska hållas då barn misstänks för dödligt våld.

Det vill säga: en förhandling med åklagare, advokat och domare. Skillnaden från en vanlig rättegång är att inget straff delas ut.

Bara ett dygn senare damp det ned ett mail från åklagarmyndigheten med rubriken "Utredning om mord i Olofström klar".

Bakgrunden är ett knivbråk strax utanför Olofström i mars. När ambulanspersonal kom till platsen hittades två skadade 13-åriga pojkar, varav den ene avled.

I det kortfattade pressmeddelandet konstateras det att den andre pojken ensam var skyldig till dådet och att inga uppgifter om innehållet i utredningen kan ges, då det råder sekretess i ärendet.

Ja, och så var det en sak till. "Åklagarna betonar samtidigt att skuldfrågan inte har prövats av domstol".

Vi har sett vilka katastrofala konsekvenser denna egendomliga svenska ordning kan få. Bröderna som pekades ut som skyldiga till mordet på Kevin. Dagens Nyheters avslöjanden de senaste dagarna om Jonas, som 12 år gammal utsattes för 18 förhör under närmast tortyrliknande former innan han erkände ett mord han som vuxen nu förnekar.

I båda fallen har förundersökningen återupptagits. I båda fallen finns det skäl att ta till det slitna ordet skandal.

Jag har ingen anledning att tro att Olofström är ytterligare en skandal. Mycket har dessbättre förändrats sedan Kevin.

I det här fallet har poliser som är specialiserade på att förhöra barn hållit i samtalen. Pojken har haft ett juridiskt biträde vid sin sida. Socialtjänst har varit på plats.

Inte heller finns det skäl att kritisera åklagarna som har lett utredningen, Marie Lindström och Anna Johansson. De har följt lagen.

Enligt bestämmelserna kan bevistalan hållas först om anhöriga eller socialnämnd har bett om det. Då inget sådant önskemål har framförts blir det inte heller någon förhandling.

Min invändning är principiell. Polis och åklagare ska inte fastställa skulden. Så får det inte gå till i en rättsstat värd namnet. Rättssäkerheten kräver att domstol prövar polisens och åklagarens påståenden om brott.

Och vem vet, kanske hade en domare gjort en annan bedömning än polis och åklagare? Kanske hade brottet bedömts som dråp eller vållande till annans död? Märkligare saker har hänt.

Som det ser ut nu får pojken leva hela sitt liv som stämplad mördare utan att saken har prövats i domstol. Det är inte acceptabelt.

Justitieminister Morgan Johansson säger till Dagens Nyheter i dag att han är öppen för att ändra lagen. Det är utmärkt. Förändring måste ske.

ARTIKELN HANDLAR OM