Mejla

Frida Söderlund

Weinstein är inte en ensam förövare

Publicerad:
Uppdaterad:

Listan med offer i Harvey Weinstein–skandalen växer för varje dag.
Det här är inget nytt, med en kommer flera.
Men då menar jag inte offer.
Jag pratar om förövarna.

Harvey Weinstein.
Foto: Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN
Harvey Weinstein.

Vi går rakt på det. Som en vän sa: ”Det här är bara toppen av ett isberg och det är så vi måste prata om det”.
Filmproducenten Harvey Weinstein, som anklagats för sexuella övergrepp av två dussin kvinnor de senaste dagarna, är inte en ensam förövare bland många offer. Han är en av många män med makt som utnyttjar sin ställning som ett rättfärdigande för att att begå övergrepp mot kvinnor och sedan tysta dem till att aldrig våga prata om det.

Kvinnor som försökt låsa in sig i badrum eller springa därifrån. Som slagits – eller gett upp. Kvinnor som mutats och hotats för att hålla tyst.
Män med makt som vet att de gör fel – men som gör det ändå.

Det här är inget nytt. Något som pågår bara i Hollywood eller i ett land vars president också anklagats för exakt samma typer av övergrepp och trakasserier, av offer som är nästan lika många.
Som man säger, med en kommer flera. Både offer – och förövare.
Och det är hit vi måste rikta strålkastarna och stanna upp.

Som sagt, Harvey Weinstein är inte ensam. Offrens vittnesmål stannar ofta vid att de inte visste om de skulle våga berätta, om deras känsla var rätt eller att de inte visste huruvida de hade rätt att kalla det för övergrepp.

För en kvinnas ord väger jävligt lätt i debatten om vad en man har utsatt henne för, det har vi lärt oss den svåra vägen.

Skådespelaren Emma Thompson sa det väldigt bra när allting briserade: "Måste övergreppen vara så hemska som hans för att det ska räknas? Räknas det bara om man har gjort det mot mängder av kvinnor? Eller räknas det om man har gjort det mot en kvinna en gång? Jag tycker att det är det sistnämnda."

Som kvinna räcker det ofta inte med att bli utsatt för att det ska räknas. Det är hur du blir utsatt. "Varför". Av vem. Hur ”mycket”. Som att det värsta är det enda som gör det allvarligt nog. Som gör det på riktigt och verkligt.
Som att det ständiga maktutövandet, med kommentarer, "komplimanger", maktutövande och händer där de inte hör hemma, inte är nog för att räknas.

Och konsekvensen blir kvinnor som inte blir trodda eller som aldrig vågar prata och förövare som går fria och kan fortsätta.

I en värld där vi lärt oss att mäns ord är lag och att en kvinna ska värderas därefter ser vi på övergreppen som något annat än vad det är. Men tillåt mig säga det som det är:

Alla övergrepp är övergrepp.
Alla utsatta situationer är en utsatt situation.
Och Harvey Weinstein är toppen av ett isberg.

I går öppnade 21-åriga skådespelerskan Lili Reinhart upp om hur hon blivit utsatt – av en äldre man i maktposition, som inte är Weinstein.
Som sagt: med ett svin, kommer flera.
Strålkastarljuset måste stanna på ett problem som är större än en enda förövare. Som är en hel struktur som tillåter män att trakassera och begå övergrepp gång, på gång, på gång.
Som tillåtit det att hända i alla tider, i alla branscher, i alla miljöer.
Som börjar med ”oskyldiga” komplimanger och kommentarer och kanske stannar där och aldrig kommer till ytan, för att bara det värsta anses hemskt nog.

Återigen: med en förövare kommer flera.

Vilka är de andra?

Av: Frida Söderlund

Publicerad:

LÄS VIDARE