Wolfgang Hansson

Netanyahus högergir bakom ny våldsspiral

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Israels nya högerextrema regering under Benyamin Netanyahu utlovade hårdare tag mot palestinierna.

Hårdare tag har det blivit. Rekordmånga palestinierna dödades vid en israelisk räd. Hämnden blev raketbeskjutningar från Gaza.

Risken är uppenbar att vi står inför en ny blodig våldsspiral samtidigt som Netanyahu förvandlar Israel till en auktoritär stat.

Hittills i år har 30 palestinier dödats på Västbanken, varav fem under 18 år. Det är mer än en per dag under januari. Något av ett rekord i en konflikt som i årtionden varit sällsynt blodig och våldsam.

Förra året var det mest dödliga sedan FN började föra statistik 2005 med 166 döda palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem.

Våldsvågen hänger till stor del samman med Israels mest högerextrema regering i mannaminne som röstades fram i valet i höstas.

Den gamle högermannen Benjamin Netanyahu gjorde comeback som premiärminister men istället för att kompromissa mot mitten valde han att bilda regering med ett antal högerextrema religiösa partier.

Resultatet har blivit en kraftig ökning av spänningen. Både gentemot palestinierna på den av Israel ockuperade Västbanken och den del av Israels befolkning som absolut inte vill se en rad religiösa extremister vid makten och som anser att Netanyahu är på väg ett montera ner Israels demokratiska institutioner.

Itamar Ben-Gvir är säkerhetsminister i den nya regeringen. Han är tidigare dömd för uppvigling till rasism. Nu har han fått ansvar för hur polisen ska agera på Västbanken. Han vill göra det lättare för poliser och soldater att få skjuta skarpt mot palestinier och ge dem straffrihet.

Samtidigt som han är en av dem som driver på för att nya judiska bosättningar ska grundas på ockuperad mark. Bosättningar som FN anser vara olagliga.

Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu.

Ny våldsspiral

De hårdare tagen har redan visat sig. När israeliska armén i veckan skulle gripa en terrormisstänkt medlem av den militanta gruppen Islamiska jihad i staden Jenin dödades nio palestinier efter att en eldstrid utbrutit. Ett 20-tal andra skadades, varav några svårt. Den dödligaste attacken på Västbanken på två årtionden. Ingen av de israeliska soldaterna skadades.

Den här typen av räder väcker enorm ilska bland palestinierna som levt i många decennier under israelisk ockupation.

En vrede som bidrar till att även det palestinska våldet mot civila israeler ökat kraftigt. Senast nu i det avskyvärda dådet utanför en synagoga i Jerusalem på minnesdagen för Förintelsen.

Det går inte att rättfärdiga det palestinska våldet mot civila lika lite det israeliska. Men det ena ger det andra i en tillsynes evig våldsanvändning.

Senast illustrerad av hämnden för de släckta liven i Jenin som den terrorstämplade gruppen Hamas som styr i Gaza, genomförde i form av att ett antal raketer avfyrade mot södra Israel. Vilket i sin tur ledde till att israeliskt stridsflyg attackerade mål i Gaza.

Därmed är våldspiralen igång igen. Den som med jämna mellanrum leder till regelrätta krig mellan Israel och palestinierna.

Det allvarliga den här gången är att den nya israeliska regeringen inte har några som helst planer på att inleda fredssamtal med palestinierna. Istället vill man tvinga palestinierna att acceptera status quo, att de är andra klassens medborgare i sitt eget land samtidigt som den judiska staten ensidigt sätter spelreglerna.

När USA:s utrikesminister Anthony Blinken besöker Israel och Västbanken i början av nästa vecka kommer han att försöka övertyga Netanyahu att den enda vägen till fred går via en tvåstatslösning där Israel lämnar stora delar av Västbanken så att palestinierna kan upprätta en självständig stat där.

Vill komma undan åtal

Men Blinken kommer att tala för döva öron. Tvärtom vill Netanyahus regering upprätta ännu fler bosättningar vilket gör det ännu svåra att få till en fred.
Israel har länge betraktas som Mellanösterns enda demokrati. Men nu fruktar många att Netanyahu slagit in på samma auktoritära väg som Ungerns Viktor Orban och Turkiets Erdogan.

Netanyahus regering vill kraftigt inskränka Högsta domstolens makt och ersätta landets public servicemedier med statskontrollerade sådana.
Misstanken är stark att Netanyahus handlade till stor del styrs av att han vill bli kvitt det åtal för korruption som hänger över honom.

Det har fått liberala israeler att i tiotusental gå ut i stora demonstrationer för att stoppa Netanyahus försök att inskränka demokratin.

Att omvärlden tröttnat på den eviga konflikten mellan Israel och palestinierna spelar Netanyahu i händer. I skuggan av kriget i Ukraina hoppas han att även grova övergrepp mot palestinierna och demokratin ska gå obemärkta förbi i Europa och USA.

Publisert: