Mejla

Wolfgang Hansson

Erdogans mål: Bli en modern sultan

Publicerad:
Uppdaterad:

AMSTERDAM. Det är inte självklart att utländska politiker ska kunna bedriva valkampanj i Holland, Sverige eller något annat land.

Men hänvisningen till säkerhet är bara ett svepskäl.

Den verkliga orsaken är att Holland och Tyskland inte vill medverka till att Erdogan avskaffar demokratin i sitt hemland.

Foto: Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN

I april hålls en folkomröstning i Turkiet som handlar om att ge presidenten så gott som oinskränkta maktbefogenheter. Presidenten ska fortfarande väljas på demokratisk väg men när denne väl är installerad så blir han i det närmaste en diktator.

Presidenten ska kunna styra med dekret, han får utse en rad viktiga domare och får utökade befogenheter att införa undantagstillstånd.

Den sittande presidenten Tayyip Erdogan har jämfört det med ett amerikanskt presidentsystem. Men det han vill införa i Turkiet går betydligt längre än så. De "checks and balances" mellan de tre maktgrenarna (parlamentet, Högsta domstolen och presidenten) som finns i USA kommer inte att existera i Turkiet på samma sätt.

Mycket ovanligt

Erdogan har skickat ut höga ministrar till olika städer i Europa där det bor många turkar för att på så sätt få ihop röster till en seger i folkomröstningen (turkiska medborgare utomlands har rätt att rösta i valet) och stärka sin egen makt.

Foto: Kayhan Ozer / TT

Att detta väckt stort motstånd i länder som Tyskland och Holland är inte konstigt. Det är mycket ovanligt att ministrar åker runt i andra länder och bedriver valkampanj. Här står normal yttrandefrihet mot varje lands rätt att skydda sig mot en annan stats aktiviteter på sitt eget territorium.

I det här fallet är det särskilt känsligt eftersom kampanjandet går ut på att i praktiken avskaffa normal demokrati i Turkiet.

Finns ännu en dimension

Det är ett skäl till att ett antal städer i Tyskland förbjudit representanter för Erdogan att tala. De har då hänvisat till säkerhetsläget men det är bara en bortförklaring.

I fallet med Holland finns ännu en dimension. På onsdag är det parlamentsval här. Den som leder i opinionsmätningarna är högerpopulisten och islamhataren Geert Wilders. Premiärminister Mark Rutte riskerade att spela Wilders i händerna om han lät turkiska ministrar bedriva kampanj i Holland.

Nu har Wilders ändå utnyttjat den uppkomna situationen genom att hävda att det var pressen från hans Frihetsparti som tvingade Rutte att stoppa de turkiska ministrarna.

Om bråket kan stärka Wilders i valet återstår att se.

Absolut bottenläge

När Erdogan hävdar att de som stoppar hans ministrar är nazister och fascister är det ett grovt övertramp. Den turkiske presidenten verkar ha lika usel impulskontroll som Donald Trump.

Men det visar samtidigt att relationerna mellan Turkiet och Västeuropa befinner sig i ett absolut bottenläge. Det är oroande på flera sätt.

EU har ett avtal med Turkiet där turkarna lovar att stoppa flyktingar från att ta sig vidare till Europa. Sedan avtalet infördes har flyktingströmmen från Turkiet över Medelhavet avstannat nästan helt. Skulle Erdogan bestämma sig för att som en politisk påtryckning vrida på flyktingkranen igen så riskerar Europa åter en stor flyktingström.

Vill bli modern sultan

Vi har sett hur flyktingströmmen 2015 skapade panik och resulterade i att EU skakades i sina grundvalar då medlemsländerna var och är väldigt oense om hur flyktingfrågan ska lösas. En ny ström av asylsökande skulle kunna knäcka EU.

Erdogan kan mycket väl vara beredd att använda detta vapen för att nå sitt mål om att göra sig själv till en modern sultan, en traditionell muslimsk härskare.

avWolfgang Hansson

Publicerad: