Wolfgang Hansson

Därför kommer Trump inte att förlora jobbet

Två skäl till varför han inte blir avsatt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Donald Trump kommer inte att bli avsatt.

Främsta skälet är att han har sitt eget partis stöd och det är partiets senatorer som agerar domaren.

Men det finns också ett annat skäl.

Beslutet att ställa president Donald Trump inför riksrätt är historiskt. Det har bara hänt två gånger tidigare i USA:s mer än 200 år långa historia.

Det är med andra ord en synnerligen allvarlig historia och ingenting som kongressen tar till lättvindigt.

Men i grunden är det en politisk process snarare än en juridisk. Det finns ingen lagbok som reglerar exakt vilka brott en president kan dömas för. ”High crimes and misdeameanors”, står det i grundlagen. Ungefär ”allvarliga brott och förseelser”.

Riksrättsinstrumentet skrevs in i den amerikanska konstitutionen för att förhindra att en president roffar åt sig för mycket makt eller använder sin makt för att gynna sig själv på bekostnad av landet.

Det är politiker som bestämmer om riksrätt och det är politiker som agerar domare.

I det här fallet råkar demokraterna ha majoritet i representanthuset som är den institution som kan initiera en riksrätt. I och med beslutet i natt finns två formella åtalspunkter riktade mot Trump.

Vägra vittna

Presidenten anklagas för att ha använt sin makt för att försöka pressa en främmande makt, Ukraina, att agera ombud för Trump i hans försök att smutskasta sin främste rival inför valet nästa år. Presidenten har dessutom försökt hindra kongressen i deras arbete genom att beordra sina medarbetare att vägra vittna i de särskilda förhör som hållits eller lämna ut dokument.

Anklagelserna är oerhört allvarliga men det spelar egentligen ingen roll. För i senaten där rättegången mot Trump ska hållas i januari har republikanerna majoritet. Dessutom måste presidenten fällas med två tredjedels majoritet.
Det lär inte hända.

I princip kan Trump begå vilka brott som helst utan att riskera att bli avsatt

I det hårt polariserade politiska klimat som just nu råder i USA är det inte en enda republikansk senator som sagt att de överväger att rösta för att Trump ska fällas. Trump har numera partiet helt i sina händer. De sitter vid makten och de vill inte förlora den. I princip kan Trump begå vilka brott som helst utan att riskera att bli avsatt.

Redan när han blev vald 2016 stod det klart att Trump skulle bli en president helt olika alla andra. Den våg av vrede och missnöje med den traditionella politiken som förde honom till makten krävde att han skulle rensa upp bland eliten i Washington. Han skulle skaka om det politiska systemet. Ändra spelreglerna.

Vågar inte

Vilket är precis vad han gjort. Många av de som röstade på Trump tycker fortfarande att han gör ett lysande jobb som president. De struntar i om han bryter mot en eller annan lag eller mot konventioner som tidigare styrt presidentmakten. Tvärtom var det precis därför som de röstade på honom.

Att Trump skulle ställas inför riksrätt var mer eller mindre givet från början. Han har rätt när han säger att kraven på att ställa honom inför riksrätt restes redan i valrörelsen, innan han var vald. Det gör det lättare för republikanerna att framställa processen som en hämnd från demokraterna för att de förlorade valet. Och för presidenten att försöka få det att framstå som en ”häxjakt”.

Ingen borde bli förvånad om Trump frikänns och sedan väljs om nästa år.
Ingen borde bli förvånad om Trump frikänns och sedan väljs om nästa år.

Även om det garanterat finns republikanska senatorer som egentligen tycker att det Trump anklagas för är tillräckligt för att avsätta en president så tänker de inte rösta emot Trump. Då riskerar de nämligen själva att förlora sin plats i senaten nästa gång de ställer upp för omval. Arga Trumpanhängare kommer att försöka straffa alla som röstar emot honom.

Det är inte alls säkert att det skadar presidenten att bli ställd inför riksrätt. Tvärtom kan Trump gå stärkt ur den här striden.

Hans image som en ur folket som slåss mot eliten kommer att stärkas bland kärnväljarna.

Egen måttstock

Trumps taktik är redan klar.

Precis när beslutet om riksrätt togs höll Trump ett valmöte i Michigan. Från scenen skämtade han om det väntade beslutet:

– Vet ni, det känns inte som vi ställts inför riksrätt.

Publiken jublade och skrattade.

Att han använder ordet ”vi” i det här sammanhanget är ingen slump. Trump vill få sina anhängare att känna att det är mot dem, mot folket, som riksrätten är riktad.

Vi har sett det många gånger tidigare, Trump mäts efter helt andra måttstockar än tidigare presidenter. Han kan göra saker som ingen annan kunnat och ändå klara sig.

Opinionsmätningarna visar att hans popularitet har legat stadigt kring strax över 40 procent under hela hösten trots riksrättshotet.

Därför borde ingen bli förvånad om han frikänns och sedan väljs om i november nästa år.


PODD De ligger bäst till för att få utmana Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan bli presidentkandidater för demokraterna i USA och utmana sittande president Donald Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE