Frågan som vände på rättegången mot Peter Madsen

KOLUMNISTER

KÖPENHAMN. Det finns ögonblick av plötslig klarhet, ögonblick som ibland blixtrar förbi men som förändrar allt.

Det kändes som om vi upplevde ett sådant ögonblick, i Madsenrättegångens femte timme när sal 60 i Köpenhamns tingsrätt var tung av gammal, syrefattig luft och åhörarna trots det fasansfulla ämnet kämpade mot tröttheten.

När du börjar styckningen av Kim Wall förstår jag att hon är hel, och att hon blöder? frågade åklagaren Jakob Buch–Jensen.

En kort förvirring utbröt. Blod? Styckningen? Peter Madsen som hittills varit så mångordig förstår inte frågan.

Är det något blod på Kim Wall innan du börjar styckningen?
– Nej, det är det inte, svarade Peter Madsen.

Det var första gången under denna långa dag då det uppstod en plötslig spricka i muren av ord. Visst, hela dagen hade varit full av sjaskigheter – Peter Madsens vedervärdiga fascination för våld, tortyr och mord – hans dator och telefon som innehöll sökorden "halshuggning" och "pina" och som även visade svaret: en okänd kvinna som på en film sakta får halsen avskuren.

Och visst, dagen hade bjudit på detaljer om Madsens sexuella fantasier och intresse för sadomasochism.

Att koppla de fantasierna till Kim Walls död är åklagarens uppgift, ty även om få skulle tro det kan faktiskt Kim Wall ha dött av en olycka i ubåten ensam med en man som tycks besatt av styckade kroppar och kvinnors smärta. Att Peter Madsen styckade kroppen och spred delarna i havet bevisar inte att han dödade henne.

Det var en dag då rättsväsendet visade sin bästa sida.

Åklagaren Jakob Buch–Jensen var engagerad och precis, en lisa att betrakta och höra jämfört med de svala och till synes saktmodiga svenska kollegerna. Buch–Jensen rörde sig fram och tillbaka bakom pulpeten. Den grå kavajen var öppen, han höll gärna vänster tumme innanför livremmen när han talade och höll armarna skeptiskt i kors över bröstet när han lyssnade till Madsens svar.

Denne har lagt på sig i häktets sysslolöshet. Han såg en smula överviktig ut i fångvårdens svarta t-tröja och ljusblåa byxor. Ibland lutade han hakan i handen men oftast satt han stilla med ansiktet uttryckslöst utom när han ibland bytte några ord med sin advokat Betina Hald Engmark. Då log han.

Även advokaten visade engagemang för att inte säga hetta. Hon avbröt några gånger Madsens svar, han skulle inte svara på frågor hon fann orimliga, och en gång begärde hon paus för att rådgöra med sin klient.

Det var en advokat fast besluten att göra sitt jobb, även om mannen hon försvarar rimligen är nationens mest hatade.

Detta kunde inte ha varit någon tröst för Kim Walls föräldrar som satt på två stolar längst fram i sektionen reserverad för anhöriga. En medelålders man, en medelålders kvinna. Inte sammanbitna, men djupt allvarliga och koncentrerade.

Det var som om de inte ville missa ett ord.

Hur skulle denna rättegång kunna trösta dem?

Kim Wall kommer inte att återuppstå även om rättvisa skipas.
Men kanske kunde de finna en smula ro i att rättegången sköttes så värdigt.

Salen var långsmal och förvånansvärt liten trots att det är den största i Köpenhamns tingsrätt. Ett 50-tal journalister och åhörare trängdes längst ner i salen. Längst upp till vänster satt Madsen. Nere till höger satt Kim Walls föräldrar. De var bokstavligen varandras pendang, den misstänkte mördaren och offrets föräldrar.

Tills han fick sätta sig i vittnesbåset mitt på golvet. Han satt där framåtlutad och tittade en aning åt höger på åklagaren så att vi såg den tjocka ögonskalmen men inte ögonen.

Han talade mycket. Gott sjömanskap. Sitt omfattande arbete. Sexuella fantasier. "Autoerotik" – som förklaring till att han hade sperma i kalsongerna när han greps. Om att han blivit spirituell och att Kim Wall inte är vred: kvällen med Madsen var det bästa hon gjort, hälsar hon från andra sidan.

Fram till olyckan. Krångel med motorerna. Madsen klättrade ut genom tornet. Stängde luckan. Undertryck inne i båten. Han fick inte upp luckan. När han äntligen lyckades låg Kim Wall kvävd till döds.

Han försökte förgäves få liv i henne. Han försökte få upp henne. Han for omkring på havet i ett psykotiskt tillstånd. Han la sig att sova, utmattad.
När han vaknade bestämde han sig för att stycka henne.
Då hade det gått åtta timmar sedan hon dog.
Och så kom åklagarens fråga:
Är det något blod på Kim Wall när du börjar styckningen?

Madsens nekande svar bryter mot rättsläkarnas utlåtande. Det säger att Kim Wall kan ha dött av två snitt över halspulsådern. Men där kan det inte ha pumpat ut blod om hon var död sedan åtta timmar.

Så Peter Madsens historia hänger svårligen ihop.

Rättegången återupptas 21 mars. Den misstänkte mördaren satt kvar på sin stol medan salen tömdes.

Vem var Kim Wall? 01:03
ARTIKELN HANDLAR OM