Moderaterna smider fräcka planer för att behålla makten

KOLUMNISTER

VAXHOLM

Fredrik Reinfeldt har inlett uppladdningen inför nästa val.

Med utstuderad metodik planerar han att kapa åt sig socialdemokraternas traditionella väljare och frågor.

Den moderate statsministern sommartalar i Vaxholm. Här röstade 47 procent på hans parti i valet.

Medelinkomsten ligger klart över genomsnittet. Andelen invånare med utländsk bakgrund är däremot mycket lägre än snittet.

För den välmående, och andäktiga, publiken berättar statsministern hur det ser ut i Sverige. Efter nio resor till kvinnodominerade arbetsplatser i s-styrda kommuner kan han avslöja hur ”de” har det.

”De” gillar sitt jobb och sina arbetskamrater. Men ”de” har aldrig träffat chefen, han som bestämmer.

”De” tycker de har låg status, låg lön och att jobbet är illa organiserat.

Slutsaten är, för Fredrik Reinfeldt, enkel. Löftena om lotsar i vården, kvalitet i förskolan och skriva-räkna-garanti ska infrias, dock inte nästa år. Arbetet i den offentliga sektorn måste ledas bättre.

En intressant plan

Men dessutom, och nu kommer det mest intressanta, ska moderaterna fortsätta finkamma kommuner och landsting för att inför nästa val föreslå nya förändringar. Förändringar som ”de” gillar.

Kan det sägas tydligare? Metodiskt ringar moderaterna in frågor där socialdemokraterna haft monopol för att förvandla dem till sina egna.

Planen är fräck. Men har förutsättningar, kanske till och med stora förutsättningar, att bli framgångsrik.

Välfärden står högt upp på listan över det svenskar i allmänhet sätter stort värde på. Men moderaterna har tidigare framstått som om de vill dra ner, inte slå vakt om den.

Tar (s) frågor

Det har hindrat många från att rösta moderat. Men nu ger de socialdemokraterna en match på deras egen hemmaplan.

Marschen in på de traditionellt s-märkta territorierna påbörjades förra året när ”det nya arbetarpartiet” gjorde jobben, en urgammal socialdemokratisk paradgren, till sin fråga.

Nästa steg var att visa att moderaterna även slår vakt om plånboken för folket på den lägre delen av inkomstskalan. Inte bara dem med dyra villor och välfyllda bankkonton.

Vid årsskiftet sänktes inkomstskatten för dem som jobbar. De som tjänar minst fick de största procentpåslagen.

Nästa år ska regeringen ta nästa steg. Får Fredrik Reinfeldt som han vill sänks skatten med omkring 200 kronor i månaden i vanliga inkomstlägen.

Dessutom sjunker avgiften till a-kassan – för vissa. Efter den våldsamma kritiken mot den kraftiga höjningen vid årsskiftet vill regeringen sänka den med omkring 65 kronor i månaden i kassor med låg arbetslöshet, exempelvis Kommunals.

Studieresa till Kanada

Under Mona Sahlin har socialdemokraterna gjort kampen mot segregationen till sin fråga. Men inte heller här kommer hon slippa konkurrens.

I höst åker partisekreterarna i den borgerliga kvartetten till Kanada för att studera hur landet, framgångsrikt på området, burit sig åt.

– Statsministern måste se hela sitt folk, tjäna sitt folk, sa Fredrik Reinfeldt i sitt tal i går.

Hans plan är att sitta länge vid makten. Det är kristallklart.

Läs mer

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM