Nakenchocken var bara modern konst

KOLUMNISTER

Modeflugan internet har nog hjälpt, men många kulturintresserade känner sig fortfarande isolerade, här i vår frusna avkrok av världen. För dem måste de senaste dagarna ha varit en högtid: Sverige har besökts av en riktig, modern konstnär. En ”feghetens utmanare”, enligt Dagens Nyheters entusiastiska reporter. Han heter Mark McGowan.

Nyligen ägnade McGowan två veckor åt att putta en jordnöt med näsan längs en sträcka på nästan en mil, i protest mot att brittiska studenter inte får tillräckligt med fickpengar. Han har ätit en självdöd hund av rasen corgi, i protest mot att prins Philip slog ihjäl en räv. Han har åkt till Tbilisi, där han, redan på första träffen, hade samlag med en get. Det var en protest mot president Putin.

Värdar för Sverigebesöket var, bland andra, Stockholms kommunala kulturhus.

Förutom deltagande i en diskussion, lovade Mark McGowan att under sitt besök visa ett nytt konstverk: ett återskapande på Sergels torg av den mänskliga pyramiden av nakna irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset, men med sex nakna tonårsflickor i stället.

Detta i protest mot krig och medier.

Jag har inte hittat några belägg för att det verkligen blev en pyramid av nakna tonårsflickor på Sergels torg. Möjligen blev Sergels torg så fullt av förväntansfulla medelålders män att det inte fanns någon plats för konstverket.

Men nog gläds vi alla, ändå, med våra kulturintresserade vänner, på DN och andra håll? Det vore småsint att inte unna dem konst på en internationellt högtstående nivå här på hemmaplan. Och nog känns det som om världsfred och ansvarstagande inom medierna är en aning närmare i dag, onsdag, än de var i måndags morse?

Det är också uppmuntrande att det svenska folket är så tolerant. Jag har letat efter någon som är upprörd, chockerad och ilsken, men har under Mark McGowans besök bara hittat ett enda uttalande av en småborgerlig kverulant.

Han heter Jerry Adbo och sa såhär: ”Det är förskräckligt att den här typen av kampanj tillåts i det offentliga rummet.”

Vid närmare granskning visar det sig dock att Adbo arbetar för RFSL och att uttalandet inte alls gäller McGowan. Det han vill förbjuda är några små reklamskyltar i Stockholms tunnelbana till försvar för det heterosexuella äktenskapet.

Ja. Det måste ju finnas gränser!

ARTIKELN HANDLAR OM