Mejla

Aftonbladet

Bron mellan Östermalm och Tensta blev kortlivad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Prinsessan Christina blev bestulen på smycken värda nästan en miljon kronor. En nittonåring döms i Stockholms tingsrätt till grov stöld i två fall.

Historien börjar långt ­tidigare. Nittonåringen kom hit som tolvåring, från ­Somalia och hamnade i Tensta. Där träffar han prinsessan Christinas make Tord Magnusson som länge engagerat sig i ungdomar i Stockholmsförorten. Den unga killen har då redan halkat snett, in i kriminalitet. Men nu tar brobyggandet deluxe form, mellan Östermalm och Tensta. Förutsättningarna är ju fantastiska med tanke på att Tord Magnusson tillhör gräddan av det svenska samhället, med värdefulla kontakter inom närings­livet för den som vill göra en klassresa, komma någonstans i samhället – dessutom gift med en prinsessa.

Tord Magnusson fixar krog­jobb åt sin skyddsling. De går också ut och festar­ ihop. Den unge mannen kommer och går som en son hemma hos paret. Han åker med ut till sommarhuset.

Men så när Tord Magnusson och prinsessan Christina ska ha fest så läser jag ur för­hören med Tord Magnusson att nittonåringen får ansvar för serveringspersonalen. Magnusson förklarar att han ville utbilda honom. Men någon som går som en son i huset, är med på semestrar, borde väl i så fall bli bjuden på festen, inte servera gästerna. Är det plötsligt Östermalm och Tensta på varsin sida bron? Är det inte lite som att skaffa sig ett fadderbarn och sen låta fadder­barnet måla om sommar­huset? Relationen ter sig gränslös, känslosam och vinglig. När stölden upp­dagas kastar sig den unge mannen runt Tord Magnussons ben, mitt på ljusa dagen när de stämt möte på ­Centralen.

Han försöker dra sitt strå till stacken, säger Eva-Britt Leander, samordnare av ungdomsinsatser i Tensta, till Aftonbladet om Tord Magnusson.

Det kan man tycka. Mentorskap är ju dessutom ett fruktansvärt flummigt begrepp. Vad betyder det egentligen? Vem bestämmer reglerna? Och det är naturligtvis inte på något vis Tord Magnussons fel att frugan blir bestulen. Men frågan är om Magnusson verkligen byggde en bro från Tensta med stadsdelsnämndens ­goda minne. Eller om han rev den.

PS: Det här är min sista sommarkrönika för Aftonbladet. Nu packar jag väskan och åker till politikernas Ayia Napa: Almedalen.­ ­Vi sänder Debatt live­ därifrån och jag hoppas att ni tittar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN