Mejla

Lena Mellin

Sällan har någon varit så uträknad som Lööf – men hon överraskade

KOLUMNISTER

Lena Mellin: Annie Lööfs utspel gynnar Centern på sikt

gynnar c  Annie Lööfs utspel gynnar Centern på sikt, skriver Lena Mellin.
gynnar c Annie Lööfs utspel gynnar Centern på sikt, skriver Lena Mellin.

VISBY. Annie Lööf utmanar Fredrik ­Reinfeldt om vem som bär alliansens ideologiska ledartröja.

Hon tänker inte sitta med armarna i kors om han inte blåser liv i samarbetet.

Då tar hon täten i stället för honom.

Sällan har någon varit så uträknad före ett tal i Almedalen som Centerledaren Annie Lööf. Partiet ligger illa till i opinionsmätningarna och samtalsämnet i går i Visby handlade om hur hon skulle hantera det. Och om hur många floskler som hon skulle klämma ur sig under talet.

Men Annie Lööf överraskade, för att ­uttrycka sig försiktigt. Efter talet talade hon om att ”ta lead” (ta ledningen) och det är en adekvat beskrivning av vad hon gjorde i sitt jungfrutal i Visby.

Hela våren har politiska förståsigpåare hävdat att alliansen gått in i väggen. Den har förvaltat den ekonomiska krisen men i övrigt förhållit sig märkvärdigt passiv. Regeringen har med emfas tillbakavisat kritiken.

Men i går gav Lööf, ledamot av regeringens innersta kabinett, belackarna rätt. Lööfs bild av samarbetet i dag är inte vacker. Kritiken var skoningslös.

– Det gemensamma projektet har ­tappat fart. Projektets glöd har falnat. Det är dags för alliansen 2.0.

Enligt Lööf måste alliansen hitta tillbaka till den pionjärandan som rådde då alliansen bildades och koncentrera sig på fem områden.

1. Utanförskapet. Efter sex års regerande är fortfarande 800 000 personer utanför arbetsmarknaden.

2. Konkurrenskraften. Sverige har fortfarande rekordhöga skatter på arbete och företagande.

3. Välfärden. Fortfarande är valfriheten för liten, särskilt för dem som står längst ner på stegen, som multisjuka äldre och hemlösa.

4. Klimatet. Alliansen har lovat att ­alla fordon ska köra fossilfritt om 18 år. För att klara det krävs en högre växel.

5. Landsbygden. Mycket mer behövs för att hela Sverige ska leva.

– Vi ska trycka på den stora knappen ”refresh” (pigga upp), sa Lööf och efterlyste en ”ny alliansgeneration som ger ny energi till samarbetet”.

Vilka ska maka på sig? Reinfeldt, Björklund, Hägglund eller flera?

För nio månader sedan tog Annie Lööf, bokstavligt talat över en natt, klivet från riksdagen till att bli ordförande för ett ­regeringsparti och chef för ett av de största departementen.

Början har inte varit lätt. Opinionssiffrorna sjunker och Centerns profilfrågor är sällan så tydliga för väljarna som ­partistrategerna hoppas på.

Men i går tog hon revansch. Annie Lööf bevisade att hon är beredd till strid – och inte har några som helst planer på att ­förlora.

Lööf utmanar genom sitt utspel Fredrik Reinfeldt om vem som bär alliansens ideologiska ledartröja. När han inte gör något för att blåsa liv i samarbetet tänker hon inte sitta med armarna i kors. Då tar hon täten i stället för Reinfeldt.

Precis som då alliansen bildades hemma hos företrädaren Maud Olofsson i Högfors 2004 bjöd hon i går hem sina kolleger till Maramö utanför Värnamo. Badtunna kommer att införskaffas.

Lööfs utspel gynnar, åtminstone på sikt, Centerpartiet. Uppmärksamhet är det partier lever av och det finns ingen anledning att tro att hon tänker tagga ner i framtiden.

Men på kort sikt skadas alliansen. Därav de sura kommentarerna från de andra partierna i regeringskoalitionen. Möjligen förbannar de sig för att de inte kom först.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin